keskiviikko 8. tammikuuta 2025

Naulapuu (Nail Trunk). Antti Laitinen. 2021–2022.

 

Naulapuu (Nail Trunk). Antti Laitinen. 2021–2022. Elävän kulttuurin Koroinen, veistospuisto. Koroistentie 2.

Elävän kulttuurin Koroinen -yhdistyksen veistospuistossa Koroistenniemellä tavattavalla, hopeanvärisillä huopanauloilla kuorrutetulla puunrungolla on pitkä ja värikäs historia – niin kasvavana puuna kuin kaadetusta rungosta luotuna ympäristötaideteoksena.

Puu on alun perin Kupittaankentälle 1800-luvulla istutettu tsaarinpoppeli. Osaa poikkeuksellisen paksusta puusta käytettiin kuvataiteilija Antti Laitisen ja vapaaehtoisista koostuvan yleisön synnyttämänä yhteisötaiteellisena Nail Trunk- eli Naulapuu -teoksena Wäinö Aaltosen museon sivupihalla toimineen Ekoluoto-puistikossa.


Taiteilija Laitisen johdolla yleisö sai osallistua huopanaulojen avulla luotujen kuvioiden laatimiseen poppelin runkoon.

Ekoluodossa Naulapuun runko oli vuoteen 2022 aikana, jolloin Antti Laitisen teokset täyttivät Wäinö Aaltosen museon. Museonäyttelyssä oli esillä useita ympäristötaiteen teemoihin sopivia metsäaiheisia teoksia, joista tunnetuin on varmasti 10 x 10 metrin alalta metsämaastosta kerätystä materiaalista koottu Forest Square, joka oli Suomen edustajana myös maineikkaassa Venetsian Biennaalissa vuonna 2013. Teokseen Laitinen lajitteli maaperää, kariketta, neulasia, sammalta ja puuta värien mukaisiksi suorakaiteiksi, jotka aseteltiin lattialle parkettimaiseksi  kokonaisuudeksi.

Koroisten veistospuiston maastossa Naulapuu on yhtenä monista, eri puulajeja käsittävistä puunrungoista, joista osa on yksittäin tai pinoissa käsittelemättöminä, osa puolestaan taiteilijoiden työstäminä teoksina.

Naulapuu-teokseen käytetty poppeli ehti kasvaa yli sata vuotta, ennen kuin puu oli kaadettava lattakäävän aiheuttaman lahon takia. Poppeli kasvoi peräti 35 metrin korkuiseksi ja ympärysmitaltaan yli kuusimetriseksi lehtipuujättiläiseksi.

Naulapuu. Antti Laitinen. Taustalla teos ITU – in situ. (Miika-Lauri Karttunen).

Taiteilija:

Vuonna 1975 syntynyt kuvataiteilija Antti Laitinen asuu ja työskentelee nykyisin Somerolla. Monet Laitisen monipuolisen tuotannon teokset ovat yhdistelmiä installaatioista ja performansseista.

Antti Laitinen opiskeli Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa valokuvausta ja valmistui taiteen kandidaatiksi vuonna 2002, ja näiden opintojen ohella hän työskenteli valokuvaajana Turun Sanomissa. Kuvaajaopintojen lopputyö oli mittava performanssi Bare Necessities, jossa taiteilija asui päiväkausia metsässä ilman ruokaa, juomaa ja vaateita ja dokumentoi kokonaisuuden videolle. Teos oli esillä myös Wäinö Aaltosen museossa vuonna 2003.

Turun opintojen jälkeen Antti Laitinen siirtyi Helsinkiin opiskelemaan Kuvataideakatemiaan, josta hän valmistui vuonna 2004 taiteen maisteriksi.

Venetsian Biennaalin lisäksi Antti Laitisen työt ovat edustaneet suomalaista taidetta kymmenissä maissa ympäri maailmaa – Kiinaa, Brasiliaa ja Yhdysvaltoja myöten. Laitisen teoksia on yli parissakymmenessä museossa niin koti- kuin ulkomailla.

Antti Laitiselle myönnettiin Varsinais-Suomen taidepalkinto vuonna 2013. Valtion kolmivuotisen taiteilija-apurahan Laitinen sai vuonna 2021.

Aiheesta enemmän:

New Performance Turku (Salla). Antti Laitinen; https://www.newperformance.fi/taiteilijat/antti-laitinen-fi/

● Antti Laitinen. (2025); https://anttilaitinen.com

Jenny ja Antti Wihurin Säätiö. Antti Laitinen; https://wihurinrahasto.fi/apurahatarinat/antti-laitinen

● Antti Laitinen. Forest Square. 2013; https://anttilaitinen.com/forest-square/

● YLE, 1.11.2021 (Pia Parkkinen). Kuva oudosta reiästä metsässä levisi somessa miljoonille – tekijäksi paljastui suomalaistaiteilija;. https://yle.fi/a/3-12168968

 





Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...