maanantai 21. lokakuuta 2024

Kimono. Karin Widnäs. 2011.

 

Kimono. Karin Widnäs. 2011. Läntinen Rantakatu 51–53.

Ansiokkaasta työurastaan Fiskarsissa tunnettavan keraamikon Karin Widnäsin Aurajokirannan tuntumassa sijaitseva teos Kimono herättää erikoisuudellaan huomiota ja varmasti myös ihmetystä rakennelman tarkoituksesta. Keraaminen teos kätkee vedenpuhdistamon 7.5 metriä korkean piipun, joka on päällystetty taiteilijan suunnittelemilla, japanilaisen kimonon muotoa kuvaavilla erikoistiilillä.



 Keramiikkatiilet kiertävät piippua 18 päällekkäisessä rivissä, joissa kussakin on 18 tiiltä. Sijoittelussa jäljitellään vaikutelmaa, jossa hahmot pitävät toisiaan käsistä piiritanssissa.


Kimono on myös valotaideteos, jossa pimeään vuodenaikaan piippu valaistaan eri väriseksi vuorokaudenaikojen mukaan: Alkuillasta teos on sininen, kello 23 valaistus vaihtuu purppuranväriseksi, ja aamuyöllä kello kolmelta väri muuttuu aamuruskon väriä jäljitteleväksi vaalean punaiseksi.

Kimono paljastettiin 15.1.2011 eli päivänä, jolloin käynnistyi Turun asema Euroopan kulttuuripääkaupunkina.

Aurajokirannan valoteokset: Kimono (Karin Widnäs) ja taustalla Fibonacci Sequence 155 (Mario Merz).


Taiteilija:

Vuonna 1946 Helsingissä syntynyt keraamikko Karin Widnäs-Weckström opiskeli ja valmistui Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa vuonna 1977.

Karin Widnäs asettui vuonna Fiskarsin vuonna 1995, ja sitoutuminen paikalliseen, runsaasti taiteilijoita ja muita luovien alojen tekijöitä käsittäneeseen yhteisöön, kulminoitui yhteistyössä arkkitehtiprofessori Tuomo Siitosen kanssa suunniteltuun asuinrakennukseen ja siihen liittyvään ateljeetilaan. Studio Widnäs valmistui vuonna 2005.

Widnäsin asema ja arvo Suomen keramiikkataiteelle kulminoitui vuonna 2019, kun Fiskarsissa avattiin taiteilijan suunnittelema, kustantama  ja valtaosin omin käsin rakentama  KWUM (Karin Widnäs Museum) -keramiikkamuseo.

Käyttökeramiikassa hyvin tunnettu Karin Widnäsin suunnittelutyö on Helsingin Maailman muotoilupääkaupunkivuoden 2012 kunniaksi – yhdessä ravintolan kokin kanssa – toteutettu Savoyn erikoisastiasto For Savoy.

Karin Widnäs on tuttu myös luonnonsuojelutyöstään. Yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa Widnäsin suunnittelemien Magic Island -keramiikkatuotteiden myyntituloilla on rahoitettu Itämeren suojelutyötä.

Oman taiteilijan työnsä ohella Karin Widnäs on toiminut alan opettajana Suomen lisäksi Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Venezuelassa ja Etelä-Koreassa.

Karin Widnäsille myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2017, ja taiteilijaeläke hänelle myönnettiin vuonna 2019. 

Aiheesta enemmän:

Turun kaupunki. Karin Widnäs: Kimono; https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/museo/kokoelmat/ulkoveistokset/karin-widnas-kimono

● Design Stories (Liti Wendelin & Martti Järvi), 25.2.2022. Karin Widnäsin studiokoti Fiskarsissa yhdistää keramiikan ja arkkitehtuurin; https://www.finnishdesignshop.fi/design-stories/kotona/karin-widnas-keraamikon-studiokoti-fiskarsissa?srsltid=AfmBOorM4gY_YVJAyDezgAs7J-5zE4kqUjt1gsXiBwIxyR2ijececCnd

 ● Karin Widnäs, CV; https://www.karinwidnas.fi/Downloads/CV_Karin_Widnas.pdf



Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...