tiistai 8. lokakuuta 2024

Vuorenneito ja Vuorenneidon herätyskello. Mauri Kosonen. 2015.

 

Vuorenneito ja Vuorenneidon herätyskello. Mauri Kosonen. 2015. Luolavuorentie 52.


Kookas, luonnonkiveen ikuistettu, turkulaistaiteilija Mauri Kososen maalaama Vuorenneito-muraali Luolavuoren kupeessa, Turku Energia Oy:n kaukolämpötunnelin suuaukon ympärillä sopii hyvin ympäristöönsä niin teeman kuin kauneutensa puolesta. Nukkuva neito on 50 metrin pituinen ja 15 metrin korkuinen, ja teoksessa kiinnittää huomiota koon ohella myös taiteilijan kekseliäisyys. Pimeään aikaan Vuorenneito on valaistu.





Neidon varpaat punaisiksi maalattuine kynsineen nousevat esiin kallion teräväreunaisissa kohoumissa. Kallion tehdyn maalauksen lisäksi ympäristötaideteokseen kuuluu maalauksen vieressä olevaan pumppu- ja venttiilirakennukseen toteutettu Vuorenneidon herätyskello.



Vuorenneidon herätyskelloon kätkeytyy arvoitus.

Vuorenneito nukkuu kädet korvilla – taiteilijan selityksen mukaan pitääkseen herätyskellossa olevan tuulikellon äänet loitolla. Herätyskellon kellotaulu poikkeaa tavanomaisista kelloista, ja taulun lukuihin ja symboleihin taiteilija Kosonen on sisällyttänyt arvoituksen. Salaisuuden kätkeminen teokseen on luonteenomaista taiteilijalle, joka on kertonut yksityiskohtien olevan hänelle yhtä tärkeitä kuin teoksen kokonaisuus.



Vuorenneito ja Vuorenneidon herätyskello.


Vuonna 2015 toteutettu maalaus on sisarteos kaukolämpötunnelin toisessa päässä, Turun ja Raision rajan tuntumassa olevan Metsäaron pumppaamon suuaukolle maalatun Vuorenpeikon temppeli -maalauksen (2016) kanssa.

 

Taiteilija:

 

Vuonna Turussa 1978 syntynyt ja Turussa asuva kuvataiteilija Mauri Kosonen opiskeli Satakunnan Ammattikorkeakoulussa, jossa hän on suorittanut kaksi tutkintoa. Vuonna 2004 hän valmistui medianomiksi, ja vuonna 2016 Kosonen valmistui kuvataiteilijaksi.

 

Mauri Kosonen tunnetaan erityisesti suurikokoisista julkisista teoksistaan, joista monet ovat Turun näyttävimpiä muraaleja. Vuodesta 2017 alkaen Kosonen on toiminut yrittäjänä.

 

Kosonen on maalannut, vuoden 2015 Windows of the Sun -teoksesta alkaen, yhteensä 13 julkista teosta, joista valtaosa sijaitsee Varsinais-Suomessa. Hänen teoksiaan on ollut 32 näyttelyssä, joista 13 ovat olleet Kososen yksityisnäyttelyjä.

 

Kuvataiteilijan töiden ohella Mauri Kososen taiteelliseen aktiivisuuteen kuuluu Mauri Dark -nimellä esiintyvän muusikon ura. Muusikkona puoliammattilaiseksi itseään kuvaileva taiteilija on julkaissut jo yhdeksän levyä. Myös Sanataiteen saralla Mauri Kosonen on kirjoittanut ja kuvittanut kaksi Otso-karhu -lastenkirjaa.

 

Vuorenneito ja Vuorenneidon herätyskello -teoksen lisäksi Mauri Kososen julkisia ympäristötaideteoksia Turussa ovat: Aurinkotuulen viemää Härkämäessä (1); Water Memory  Vesimuisti Artukaisissa (2); Vuorenpeikon temppeli Turun ja Raision rajalla; Elements- ja Windows of the Sun valoteokset Kaasukellossa.

Tunnettu Kososen seinämaalaus Turun seudulla on naapurikaupunki Kaarinan Piispanristillä vanhan panimorakennuksen seinällä luonnollisen kokoinen (25-metrinen) sinivalas, teos Big Blue, Suuri Sininen.

 

Aiheesta enemmän:


● Anu Välilä. 2017.  Julkiset taideteokset ilahduttavat ja hoitavat sielua. Turun Sanomat, 31.8.2017;  https://www.ts.fi/uutiset/3634295

 

● Turku Energia. Ympäristötaideteokset kaunistavat katukuvaa;  https://www.turkuenergia.fi/tietoa-meista/kaupunkitaide/ymparistotaide 

 

● Mauri Kosonen. Public Art – Mauri Kosonen Visual Artist. Kuvataiteilija; https://maurikosonen.com


Katso myös:

 

● (1). Taidetta Turussa, 11.7.2024. Aurinkotuulen viemää. Mauri Kosonen. 20172018; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/07/aurinkotuulen-viemaa-mauri-kosonen.html

 

● (2). Taidetta Turussa, 11.8.2024. Water Memory – Vesimuisti. Mauri Kosonen. 2018;

https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/08/water-memory-vesimuisti-mauri-kosonen.html


Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...