perjantai 11. lokakuuta 2024

Rumpalit. Porin rykmentin muistomerkki. Niilo Savia. 1966.

Rumpalit. Porin rykmentin muistomerkki. Niilo Savia. 1966. Kasarminkatu 6, Tuomaanpuisto.


 Suomen puolustusvoimien suurin maavoimien yksikkö, Porin prikaati, on Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolfin vuonna 1626 Kuninkaallinen Porin Jalkaväkirykmentti -nimellä perustama joukko-osasto. Prikaati toimi itsenäisyyden alkuajoista lähtien Turussa Heikkilän kasarmilla ja Turun kasarmilla Yliopistonmäen itäpuolella.




Vuonna 1957 Porin Rykmentin nimi muutettiin Porin prikaatiksi. Kaupungin kasvaessa armeijan tarvitsemaa tilaa ei enää ollut riittävästi, ja joukko-osasto muutti vaiheittain Säkylän Huovinrinteelle vuosina 1963–1966. Porin prikaatin perinteitä Turussa kunnioittaa kasarmialueen Tuomaanpuistossa Niilo Savian Rumpalit-patsas, jossa marssii kaksi vakavailmeistä, rummuttavaa sotilasta.





Toinen rumpaleista kuvaa 1800-luvun ja toinen 1960-luvun sotilasta. Pronssiveistoksen korkeus on kaksi metriä, ja se seisoo 3.5. metrin korkuisella, punaisesta graniitista tehdyllä jalustalla.

 

Patsaan jalustassa rumpalien jalkojen alla ovat prikaatin kahden maakunnan – Varsinais-Suomen ja Satakunnan – vaakunat. Yhdelle sivustalle kiinnitetyssä pronssilaatassa luetellaan joukko-osaston viisi eri vaihetta toiminta-aikoineen jaksolta 1681–1966 sekä Suomen sodasta (1808–09) porilaissotilaan lausumaksi taltioitu tunnuslause: ”Riennän eteenpäin, koska minua siihen vaativat kunnia, velvollisuus ja tahto”. Toisella sivustolla olevassa pronssilaatassa on muistomerkin lahjoittajien teksti: Porilaisjoukko-osastojen ystävät ja niissä palvelleet pystyttivät tämän patsaan suomen eli Turun kasarmin alueelle Porin Prikaatin siirtyessä Säkylään vuonna 1966.



Teoksen toinen valos pystytettiin prikaatin nykyiseen toimipaikkaan Huovinrinteelle vuonna 1988, ja kolmas toisinto paljastettiin Säkylän keskustaa ohittavan maantien kiertoliittymässä vuonna 2013.



Taiteilija:

 

Kuvanveistäjä Niilo Savia (1902–1076) tunnetaan Rumpalit -veistoksestaan, mutta muuten hän on jäänyt varsin tuntemattomaksi. Savia suunnitteli myös hautamuistomerkkejä, esimerkiksi 1950-luvulla Naantalin kaupunginjohtajana toimineen Osmo Suontilan haudalle.

 

Rumpalit-veistoksen sotilaallinen aihe oli taiteilijalle omakohtaisesti tuttu, sillä hän palveli Viipurissa 2. autopataljoonassa.

 

Aiheesta enemmän:

 

● Turun kaupunki. Niilo Savia: Rumpalit; https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/museo/kokoelmat/ulkoveistokset/niilo-savia-rumpalit

 

 


 

Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...