torstai 7. marraskuuta 2024

OLO N:O 44. Pasi Karjula & Marko Vuokola (OLO-ryhmä). 2009.

 

OLO N:O 44. Pasi Karjula & Marko Vuokola (OLO-ryhmä). 2009. Kasarmialue, Turun yliopisto, Educarium- ja Publicum-laitosrakennukset ja pihamaa.  

Turun kasarmialueella, yliopiston Educarium- ja Publicum-rakennusten edustalla ja sisätiloissa paljastettiin syyskuussa 2009 poikkeuksellisen laajaan ympäristötaideteosten sarjaan kuuluva teos. Kyseessä on kuusi erillistä veistosta, kukin kolme yhteen liitettyä peilikiillotettua teräspalloa käsittävä OLO N:O 44 -teos, jonka ovat suunnitelleet ja toteuttaneet OLO-ryhmän nimellä parikymmentä vuotta työskennelleet kuvataiteilijat Pasi Karjula ja Marko Vuokola.


160 sentin korkuisista palloryhmistä kaksi on sijoitettu ulos ja neljä sisätiloihin. Ulkona olevista elementeistä toinen on laitosrakennusten edustan puistoalueella ja toinen Publicum-rakennuksen katolla. 



Turussa paljastettu teos on OLO-ympäristötaideteosten sarjan 44:s teos. OLO N:O 44 on valtion tilaustyö ja se kuuluu valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan. Monet teoksista ovat olleet väliaikaisia, vain tiettyyn hetkeen tai tapahtumaan liittyviä projekteja. 


Monet OLO-teoksista ovat tai ovat olleet ulkomailla. Tunnetuin teossarjan pysyvistä töistä lienee Helsingin Hietalahden satama-altaan ympärillä oleva OLO N:O 22, jossa on 50 eri kokoista peilikiillotettua palloa. 

Taiteilijat:

Vuonna 1964 syntynyt Pasi Karjula asuu ja työskentelee Kurussa. Hän opiskeli Kankaanpään taidekoulussa vuosina 1985–1986 sekä Kuvataideakatemian kuvanveistolinjalla vuosina 1986–1991. Hän on osallitsunut kymmeniin näyttelyihin koti- ja ulkomailla. Karjulan teos oli ensimmäisen kerran ryhmänäyttelyssä vuonna 1989 Ateneumin taidemuseossa Helsingissä. Hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelyn vuonna 1992 Helsingissä Kuvataideakatemian Galleriassa. 

Vuonna 1967 Toijalassa syntynyt Marko Vuokola asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän opiskeli Oriveden Opistossa vuosina 1986–1987 ja Kuvataideakatemiassa vuosina 1987–1991 sekä Hollannissa Academi voor Beeldende Kunst -oppilaitoksessa vuosina 1991–1992. 
Vuokola on osallistunut kymmeniin koti- ja ulkomaisiin näyttelyihin. Ensimmäiseen ryhmänäyttelyyn Vuokola osallistui jo vuonna 1989, ja ensimmäisen yksityisnäyttelyn hän piti vuonna 1992 Helsingissä Galerie Anhavassa. Turussa hänen teoksensa olivat laajasti esillä kesällä 2024 Ars Nova -taidemuseossa, Marko Vuokola: Sense and Sensibility -yksityisnäyttelyssä.

Marko Vuokola on monipuolinen taiteilija, jota usein luonnehditaan käsitetaiteilijaksi. Hänen taiteellinen tuotantonsa ulottuu suurista installaatioista pienikokoisiin maalauksiin ja ääniteoksiin, valokuviin ja videoihin. Aika ja valo – ja niihin liittyvät muutokset – ovat usein toistuva teema Vuokolan teoksissa.

Taiteilijan työnsä ohella Marko Vuokola on toiminut opettajana Helsingin taideakatemiassa ja useissa muissa alan oppilaitoksissa. Hänen töitään on useissa koti- ja ulkomaissa kokoelmissa, muun muassa Kansallisgalleriassa (Kiasma). 

OLO-ryhmänä Pasi Karjula ja Marko Vuokola ovat työskennelleet yhdessä Kuvataideakatemian ajoilta, vuodesta 1990 lähtien. Vuonna 2000 Ympäristötaiteen säätiö palkitsi teoksen OLO NO:22 Vuoden ympäristötaideteoksena. 

Aiheesta enemmän:

● Kansallisgalleria. OLO N:O 44; Kansallisgalleria - Teos: OLO N:o 44
● Turun yliopiston taidekokoelma. OLO N:o 44; https://art.utu.fi/object/olo-no-44/
● Turun Sanomat (Sanna-Mari Laaksonen), 4.9.2009. Ihmeellinen OLO paljastettiin yliopistolla; https://www.ts.fi/viihde/71996
● Aboa Vetus Ars Nova. 2024. Marko Vuokola: Sense and Sensibility; https://avan.fi/en/nayttelyt/marko-vuokola
● Pasi Eerik Karjula; https://www.pasi-eerik-karjula.fi



Turun ilmapuolustuksen muistomerkki. Aarne Ehojoki. 1985.

Turun ilmapuolustuksen muistomerkki . Aarne Ehojoki. 1985. Vartiovuorenmäki. Turun ilmapuolustuksen muistomerkki on autenttinen talvi- ja j...