perjantai 22. marraskuuta 2024

Turun punavankileirin muistomerkki ”535”. Ismo Kajander.

 

Turun punavankileirin muistomerkki ”535”. Ismo Kajander. 1994. Kurjenkaivonkenttä.

Kurjenkaivonkentän puistoalueella, Tyksin A-sairaalan ja vanhalla Sirkkalan kasarmialueella sijaitsevan, nykyisin Turun yliopiston Historicum -laitosrakennuksen välimaastossa on monille tuntematon ja vaikeasti ohikulkijan havaittavissa oleva ympäristötaideteos. Maanpinnan myötäiseen kallioon kiinnitetty rautainen risti on sekä Turun että koko Suomen historian synkimmän jakson muistomerkki. 

Vuonna 1918, vapaus- tai sisällissodan jälkeen perustettiin tuolloin käyttämättömänä olleelle Sirkkalan kasarmialueelle piikkilanka-aidoilla eristetty, punaisten puolella taistelleiden ja kiinni otettujen vankileiri. Enimmillään punavankileirillä oli noin 3 300 vankia, joista 175 menehtyi sairauksiin tai teloitettiin. 


Kurjenkaivonkentän puistoalueella sijaitsevan, maanpinnan myötäisen, peruskallioon kiinnitetyn nelihaaraisen teräsristin suunnitteli taiteilija Ismo Kajander. Turun kaupungin ja Nils af Ursinin rahaston rahoittama Turun punavankileirin muistomerkki ”535” paljastettiin vuonna 1994. 

Muistomerkin nimessä oleva numero ”535” osoittaa maantieteellisessä paikannuksessa käytettyä karttapistettä, jonka kallioon pultattu rautapallo on kadonnut. Ristin yhdessä haarassa on teksti: 1918 Te kärsitte toivonne tähden. Kirjallisuustietojen mukaan tekstin laati tunnettu turkulainen poliitikko, kansanedustaja ja ministeri Pertti Paasio.

Muistomerkki valmistettiin täysin talkoovoimin (mukaan lukien taiteilija Kajanderin suunnittelutyö). 

Taiteilija:

Ismo Kajander on Turussa vuonna 1939 syntynyt taiteilija, kirjailija, galleristi ja opettaja. Taideopintoja Kajander harjoittanut Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Helsingin yliopistossa. Hän on myös opettanut valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa. Turun piirustuskoulun rehtorina Kajander toimi vuosina 1988–1997. Hänet tunnetaan teostensa lisäksi muun muassa Suomen ensimmäisen valokuvagallerian perustajana.

Lapsuutensa elinympäristöä Ismo Kajander kuvaa valokuvakirjassa Portsa (1983). 

Taiteellisista ansiostaan Ismo Kajander palkittiin valokuvataiteen valtionpalkinnolla vuonna 1988, valtion viisivuotisella taiteilija-apurahalla vuonna 1998, Suomen taideyhdistyksen elämäntyöpalkinnolla vuonna 2007. Pro Finlandia -mitali Ismo Kajanderille myönnettiin vuonna 2013. 

Aiheesta enemmän:

● Turun kaupunki. Ismo Kajander: Turun punavankileirin muistomerkki ”535”; https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/museo/kokoelmat/ulkoveistokset/ismo-kajander-turun-punavankileirin  
● Huttunen, Pertti & Paavola Matti J. (2011). Suomen Turun sotilas- ja sotamuistomerkkejä. Turun Sotaveteraanit ry. ISBN: 978-952-92-8829-8




Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...