maanantai 17. kesäkuuta 2024

Gaian silmä. Kimmo Ojaniemi. 1998.

 

Gaian silmä. Kimmo Ojaniemi. 1998. Myllytunneli. 

Myllytunnelin Aurajoen puoleisen pään betoniseinään kiinnitetty lasista, teräksestä ja akryylimuovista tehty, pimeällä loisteputkin valaistu sininen Gaian silmä on turkulaistaiteilija Kimmo Ojaniemen vuonna 1998 valmistunut ympäristötaideteos.

Teoksen teeman taiteilija on ottanut brittiläisen tiedemiehen, tulevaisuudentutkijan ja kirjailijan, vuonna 1919 syntyneen lääketieteen ja biofysiikan tohtori James Lovelockin vuonna 1960 kehittämästä Äiti Maa -hypoteesista, jonka mukaan maapallo on itse itseään säätelevä elävän ja elottoman luonnon kokonaisuus, jolla on kyky korjata epäedullisia, esimerkiksi ilmakehän koostumuksen muutoksia.

Gaia on antiikin Kreikan mytologiassa Maan jumalatar ja suojelija. Kooltaan 1.5 x 2 -metrinen Gaian silmä on osa Pro Cultura -säätiön ympäristötaideprojektia.


Taiteilija:

Vuonna 1957 syntynyt turkulainen taidemaalari, kuvanveistäjä ja valokuvaaja Kimmo Ojaniemi valmistui taidemaalariksi Turun piirustuskoulussa vuonna 1986. Monipuolisen taiteilijan erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat historia ja mytologiat sekä maailman tila ja maapallon hyvinvointi. Suurikokoisten veistosten ja installaatioiden lisäksi Ojaniemen tuotanto käsittää myös maalauksia. Ojaniemi on pitänyt kymmeniä yksityisnäyttelyjä ja osallistunut yli sataan yhteisnäyttelyyn.

Ojaniemen kuudesta julkisesta taideteoksesta kolme sijaitsee Turussa: Gaian silmän lisäksi Tiedon pyramidi Peltolan koulukeskuksen pihalla sekä Dominikaanit Turussa Olavinpuistossa, Kaskenkadun ja Itäisen Rantakadun kulmauksessa, Auransillan tuntumassa.

Taiteellisista ansioistaan Kimmo Ojaniemi on saanut useiden paikallisten ja maakunnallisten apurahojen ja palkintojen lisäksi muun muassa valtionpalkinnon vuonna 1992 sekä neljä kertaa valtion taiteilija-apurahakauden kolmesti vuosien 1994 ja 2012 välillä.

Aiheesta enemmän:

Kimmo Ojaniemi. (1998). ”Gaian silmän” työvaiheista;  KIMMO OJANIEMI • • Gaian silmä • Gaias's Eye • Työvaiheet

Turun kaupunki: Kimmo Ojaniemi: Gaian silmä; Kimmo Ojaniemi: Gaian silmä | Turku.fi

Katiskoski Kaarina & Karppanen Jari (Toimittajat). (2001). Turun ympäristötaideprojektin teokset: 14 kohdetta kaupunkikuvassa 1994-2000. Wäinö Aaltosen museon julkaisu nro 30. ISBN 952-9565-31-3

Kimmo Ojaniemi, Ansioluettelo; Ansioluettelo - Curriculum Vitae -- Kimmo Ojaniemi





 



Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021.

  Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021. Aurajoki, Varvintori. Aurajoessa, Varvintorin kohdalla telakoituna...