sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Muraali, Jokikatu. Jukka Hakanen. 2018.

 


Aurajoen rannan tuntumassa, kahden jokea ylittävän sillan välissä on vanhassa seinämuurissa värikäs muraali, joka kertoo sijaintipaikan historiasta ja nykypäivän toiminnoista. Tuomaansillan kupeessa, ylävirran puolella itärannalla olevan seinämaalauksen tilasi kiinteistössä toimiva Kiinteistökartio Oy turkulaiselta taiteilijalta Jukka Hakaselta.





Vanhaan betoniseen tukimuuriin tulevaan maalaukseen tilaaja toivoi esitystä yhtiön toiminnasta ja historiasta, ja erikseen muraaliin tilattiin kuva yhtiön vanhasta kuorma-autosta sekä kuvia eläimistä.

 


Kuormuri onkin keskeisellä paikalla, ja paikallista tai valtakunnallistakin muraalitaidetta tunteva tarkkailija tunnistaa heti työn tekijäksi Jukka Hakasen. Varma tuntomerkki on taitelijan monissa töissä esiintyvä, lippalakkipäinen hyväntyylinen kettu. Sijaintipaikkaan muraalin sitovat seinämaalauksen ääripäissä olevat sillat, joiden väliin koko tarina on kuvattu.



Taiteilija:

 

Jukka Hakanen on turkulainen kuvataiteilija ja muotoilija, joka on valmistunut vuonna 2015 taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta sekä kalustemuotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2011. Monipuolinen taiteilija tunnetaan tätä nykyä parhaiten julkisista, suurikokoisista seinämaalauksistaan, joita on valmistunut kymmeniä eri puolille Suomea. Katutaiteen parissa Jukka Hakanen on toiminut ja kunnostautunut jo yli 20 vuoden ajan.

 

Vuonna 2012 Jukka Hakanen perusti yrityksen, jonka kautta hän on tehnyt paljon yhteistyötä niin yksityisten kuin yhteisöjen, yritysten ja kaupunkien ja kuntien kanssa. Teoksia suunnitellessaan Hakanen ottaa mahdollisuuksien mukana huomioon kohdealueen ympäristön ja sovittaa aiheen käsittelyn paikan tai tapahtumien historiaan, arkkitehtuuriin tai ihmisiin. Hakasen muraalien tyyli on helposti tunnistettavissa esimerkiksi usein toistuvista eläinhahmoistaan, joista varsinkin kettu ja pikkulinnut ovat yhtä varmasti tekijäänsä liitettävissä kuin brittitaiteilija Banksyn teoksissa usein esiintyvät rotat.

 

Jokikadun maisemateoksen lisäksi Jukka Hakasen suuria seinämaalauksia Turussa ovat: Biodiversiteetti (Turku Science Park, Kupittaa); Lakupiippu Kärsämäessä Leaf-Center -kiinteistön seinässä; Pino Luostarinkadulla (1); muraali Laivateollisuudenkadulla Pansiossa sekä; muraali Ratapihankadulla.

 

Aiheesta enemmän:

 

●  ● Kiinteistökartio. 2018. Jokikadun muraali on maisema kahden sillan välissä; https://kiinteistokartio.fi/ajankohtaista/jokikadun-muraali-on-maisema-kahden-sillan-valissa/


● Jukka Hakanen, teoksia, verkkosivusto; Jukka Hakanen

 


Katso myös:


● Taidetta Turussa, 29.7.2024.  Pino. Jukka Hakanen; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/07/pino-jukka-hakanen-2016.html
















 


 






Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021.

  Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021. Aurajoki, Varvintori. Aurajoessa, Varvintorin kohdalla telakoituna...