maanantai 24. kesäkuuta 2024

Mega-Omega. Antero Toikka. 1994.

 

Mega-Omega. Antero Toikka. 1994. E-18 moottoritie, Jaanin eritasoliittymä.

Taitelija Antero Toikan Omega-teokset ovat – eri sijaintipaikoissa ja joskus jopa paikasta toiseen kiertäen – tuttuja monille suomalaisille. Teräslevyistä leikattu ja hitsattu 2.4 metrin korkuinen Omega-teos kiersi vuonna 1990-luvun alussa kunnasta toiseen Uudellamaalla ja päätyi lopulta pysyvästi Helsingin Itäkeskukseen.


Turussa, E18-moottoritien Jaanintien liittymässä oleva Omegan suurennettu versio, sininen Mega-Omega -teräsveistos kiersi ensin kaikissa Tielaitoksen tiepiireissä kautta Suomen, ennen kuin Turun tiepiiri hankki teoksen omistukseensa. Jaanintien eritasoliittymään Mega-Omega pystytettiin juhlistamaan kauan valmistellun ja vuosien rakennustöiden jälkeen liikenteelle avattua moottoritien Turun osuutta.


Noin kolmen metrin korkuinen Mega-Omega antaa ohi ajaville autoilijoille illuusion liikkeestä, kun silmiin eri kulmista näkyvät renkaat näyttävät pyörivän.

Taiteilija:

Antero Toikka on vuonna 1954 syntynyt, Helsingissä asuva taiteilija, kuvanveistäjä, ja ympäristötaiteilija, joka opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1976–1980 sekä Academie van Beeldende Kunsten -taideakatemiassa Rotterdamissa, Hollannissa.

Toikan teoksia on monissa koti- ja ulkomaisissa museokokoelmissa ja julkisina ulkotaideteoksina, muun muassa Kouvolan 2019 asuntomessualueella. Antero Toikka on toiminut myös alan luottamustehtävissä, muun muassa Kuvanveistäjäliiton puheenjohtajana. 

Aiheesta enemmän:

● Antero Toikka. CV; http://www.toikka.ws/cv/index.htm 

● Timo-Erkki Heino. 2017. Mihin menet tietaide? 1990-luku oli tietaiteen huippuaikaa. Taide-lehti 6/2017.

 


Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950.

  Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950. Kirkkotie 46.  Nummen kaupunginosassa sijaitseva keskiaikain...