Päivänkakkara. Jani Rättyä &
Antti Stöckell. 2011. Meritullinkatu 3,
Linnankatu 72, Forum Marinum, Suomen Joutsen.
Forum Marinum -merimuseon ja Suomen Joutsenen välisellä aukiolla sijaitseva jättikokoinen Päivänkakkara-veistos on varmasti yksi valokuvatuimmista ja tunnetuimmista Turun julkisista ulkotaideteoksista. Suosio on ollut teokselle myös ”henkivakuutus”, sillä kukka toteutettiin tilapäisenä projektina – osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmaan kuulunutta Flux Aura -ympäristötaidetapahtumaa.
Taiteilijat Jani Rättyä ja Antti Stöckell suunnittelivat teoksen, jonka elinajaksi arvioitiin vain 3–5 vuotta. Mutta todelliseksi vetonaulaksi kohonnut kukka ”kieltäytyy kuihtumasta”. Ikä kuitenkin tekee tehtävänsä, ja Päivänkakkaraa oli vuonna 2019 restauroitava uudelleen maalauksilla ja lahonneita puuosia vaihtamalla.
Päivänkakkaran 25-metrinen vaakasuora varsi on koottu kahdestatoista puuosasta, kukan terälehdet ovat raudalla vahvistettua lasikuitua, ja kukan keskustan keltainen osa on tehty puusta. Kukan korkeus on 5.6 metriä. Vankaksi rakennettu Päivänkakkara kestää näin myös kulutusta, jota ohikulkijoiden, varsinkin lasten, vastustamaton halu istua ja kiipeillä teoksen päälle aiheuttaa. Teos kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan.
Taiteilijat:
Vuonna 1973 Nivalassa Pohjanmaalla syntynyt kuvataiteilija, kuvanveistäjä ja taidemaalari Jani Rättyä muutti Turkuun vuonna 1994. Hän opiskeli Limingan taidekoulussa, Turun piirustuskoulussa sekä Kuvataideakatemiassa, josta hän suoritti kuvataiteen maisterin tutkinnon vuonna 2014. Päivänkakkara- teoksen lisäksi Turussa on neljä muutakin Jani Rättyän julkista taideteosta: Papu (viiden taiteilijan yhteistyö) Kupittaanpuistossa; Seinänläpikävelijä Varissuolla; Teksti tuntemattomalla kielellä Varissuolla sekä Freedom Vasaramäessä.
Vuonna 1973 syntynyt kuvataiteilija ja
yliopisto-opettaja (Kuvataidekasvatuksen opettaja Lapin yliopistossa) Antti
Stöckell asuu ja työskentelee Rovaniemellä. Hän opiskeli kuvataiteilijaksi
Turun piirustuskoulussa vuonna 1998. Taiteen maisteriksi, pääaineena
kuvataidekasvatus hän valmistui Lapin yliopistosta vuonna 2008. Monissa
teoksissa keskeinen luontoteema on saanut vankan pohjan luonto- ja
eräopaskoulutuksesta, jonka hän suoritti Lapin luonto-opistossa vuonna 2000.
Aiheesta enemmän:
● Jani Rättyä. Päivänkakkara; Päivänkakkara - Jani
Rättyä (janirattya.com)
● Antti Stöckell, Taiteellinen toiminta ja
ansioluettelo; Antti
Stöckell | Taiteellinen toiminta | Lapin yliopisto (ulapland.fi)