keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Lapset. Anja Aho. 1959.

 


Lapset. Anja Aho. 1959. Yliopistonkatu 29C, Kävelykatu.

Yliopistonkadulla Turun ensimmäisellä kävelykadulla  sijaitsevan Lapset-pronssiveistoksen kolme lasta istuvat polvillaan liuskekivistä koostetulla jalustalla. Merimaskussa syntyneen kuvanveistäjä Anja Ahon Lapset on hankintahistoriansa takia erikoisasemassa. Vuonna 1959 paljastettu veistos on ensimmäinen Turun kaupungin julkisiin ulkokokoelmiin hankittu naistaiteilijan työ. 

Teoksen lahjoitti kaupungille veistoksen tilaaja, Rakennus Oy, joka oli järjestänyt kutsukilpailun uudisrakennuksen edustalle tulevan suihkulähteen patsaasta. Vuosina 20012005 veistos oli Wäinö Aaltosen museossa restauroitavana.


Taiteilija:

Anja Ahon (19311992) taiteilijan taival alkoi verkkaisesti, sillä hän joutui odottamaan kaksi vuotta pääsyä Turun piirustuskouluun. 14-vuotiaana – vaikka pätevänä hakijana – hän oli liian nuori oppilaitokseen. Vuonna 1947 hän aloitti taidemaalarin opinnot, mutta valtaosan taiteellisesta tuotannostaan Anja Aho on tehnyt kuvanveistäjänä. Puu oli Aholle kiinnostavin veistosten materiaali.

Vuosina 19501952 Aho oli Wäinö Aaltosen yksityisoppilaana, ja myöhemmin hän opiskeli myös Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa. Uransa aikana Aho ei pitänyt yksityisnäyttelyjä, mutta osallistui useisiin yhteisnäyttelyihin. Vuonna 2018 Anja Ahon retrospektiivinen näyttely oli Salon Veturitalli -taidemuseossa, Salon taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttelynä. Anja Aho oli Salon taiteilijaseuran perustajajäsen.

Aiheesta enemmän:

Turun kaupunki. Anja Aho: Lapset; Anja Aho: Lapset | Turku.fi

● Margareta Willner-Rönnholm. 2012. Lapset lähteellä. Anja Ahon uran merkkiteos. Teoksessa: Hetkinen ja muistijälki. Turun Kaupungin taidekokoelman julkiset teokset, sivut 252257.






 


Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950.

  Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950. Kirkkotie 46.  Nummen kaupunginosassa sijaitseva keskiaikain...