sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Leikkiviä lapsia. Into Saxelin. (1914) 1968.

 

Leikkiviä lapsia. Into Saxelin. (1914) 1968.  Nummenpuistokatu 2. 

Kuuvuoren kaupunginosassa, nuorisotalon edustalla seisova jykevä kahden metrin korkuinen ja noin kahdeksan metrin levyinen graniittiseinä on vanhimpia Turun julkisista taideteoksista. Taiteilija Into Saxelinin Leikkiviä lapsia -teos koostuu viidestä osasta, joissa kussakin on kuvattuna kaksi lasta. 


Vertauskuvallisesti elämän ja elinkeinojen osa-alueista kertovassa veistoksessa maanviljelyä edustavat kuokka ja jousipyssy (oikean laidan reliefi), kauppaa ja kotiteollisuutta edustavat vaaka ja rukki (vasemman laidan reliefi), kaupan ja merenkulun symboleina ovat laivat ja kalat (keskimmäinen osa). Näiden väleissä olevat, kahta lasta esittävät osat ovat identtisiä. Teoksen lahjoitti Turun kaupungille paikallinen Kansallis-Osake-Pankki, jonka omistaman, keskustan Linnankadulla sijaitsevan asuin- ja liikerakennuksen seinäreliefiksi teos alun perin hankittiin.


Taiteilija:

Hämeenlinnassa syntynyt ja Pariisissa kuollut kuvanveistäjä Into Saxelin (1883–1927) opiskeli taideteollisessa keskuskoulussa vuosina 1903–1905 sekä Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1908–1912. Kotimaisten näyttelyjen ohella Saxelinin töitä on ollut useissa ulkomaisissa näyttelyissä, ainakin Tukholmassa, Moskovassa, Kööpenhaminassa, Milanossa ja Roomassa.

Aiheesta enemmän:

● Turun kaupunki. Into Saxelin: Leikkiviä lapsia; Into Saxelin: Leikkiviä lapsia | Turku.fi

 




Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950.

  Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950. Kirkkotie 46.  Nummen kaupunginosassa sijaitseva keskiaikain...