sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Vehnälapset. Tommi Ranti. 2015.

 

Vehnälapset. Tommi Ranti. 2015. Halinen, Halistenkoski, Valkkimyllynkuja. 


Aurajoen perinnemaisemassa, Halisten padon tuntumassa Frantsin maatilan pellolla tien varressa kohoavaa 6-metristä ympäristötaideteosta ei yksikään kulkija voi olla huomaamatta. Teos on Vehnälapset-niminen ympäristötaideteos, joka valmistettiin vuonna 2015 paikallisen asiantuntijan, Halisissa syntyneen ja nykyisinkin asuvan taiteilijan ja peruskoulun teknisen työn ja kuvataiteen lehtorin Tommi Rantin johdolla. Turun kulttuurilautakunnan tukemaan Vehnälapset-hankkeeseen osallistui kesän aikana kymmenkunta ihmistä.



Teoksen kuusi metriä korkeisiin ja 80-kiloisiin metalliputkiin on kiinnitetty perunakuokan teriä viiden vehnäntähkän muotoon.




Taiteilija:

 

Tommi Ranti on ammatiltaan peruskoulun teknisen käsityön ja kuvataiteen lehtori, jolle taide ja käsillä tekeminen on aina ollut keskeinen osa elämää.

Ranti on Vehnälapset -teoksen sijaintipaikan aito, joka on asunut Halisissa koko ikänsä. Hän on alueella hyvin tunnettu ja arvostettu henkilö, mistä osoituksena Tommi Ranti valittiin Halisten-Räntämäki - kotiseutuyhdistyksen vuoden 2016 Halisukoksi.

 

Tammi Rantin monipuolisesta taiteellisesta tuotannosta esimerkkejä on nähtävillä internetsivustolla:

●  Tommi Ranti, Creating Art: Arts Designs NTF´s Megacity – Arts and Creations by artist and educator Tommi Ranti


Aiheesta enemmän:


● Turun Seutusanomat, 11.11.2015; Halisten kosken kupeessa on esillä yhteisöllistä taidetta - Turun Seutusanomat

● Halinen-Räntämäki Kotiseutuyhdfistys; Vuoden 2016 Halisukko, lehtori Tommi Ranti – Koroinen.fi

Tunnisteet:

Aurajoki, Halistenkoski, Tommi Ranti, yhteisötaideprojekti, Turun julkinen taide, ympäristötaide, Vehnälapset, Turun julkiset ulkoveistokset, ulkoilmataide, Halinen, Turun ulkotaide,


 






Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950.

  Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950. Kirkkotie 46.  Nummen kaupunginosassa sijaitseva keskiaikain...