lauantai 15. kesäkuuta 2024

Koppi ja kova luu. Sakari Peltola. 2011.

 

Koppi ja kova luu. Sakari Peltola. 2011. Nummenpuisto, Ylioppilaskylä.


Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 Kulttuurikuntoilun keskuspisto -hankkeessa kaupunkiin hankittiin julkista ympäristötaidetta, joka palvelisi ihmisten vapaa-ajanvieton ja harrastusten tarpeita. Ylioppilaskylän ja Aurajoen välissä sijaitseva Nummenpuisto sai oman maamerkkinsä koirien ulkoilualueen viereen taiteilija Sakari Peltolan Koppi ja kova luu -kiviteoksesta. Kaksiosaisen teoksen suurikokoinen, maassa makaava luu on harmaata graniittia, ja koirankoppi puolestaan on mustaa diabaasia.

Kulttuurikuntopolun monikäyttöhengessä luu voi tarjota ulkoilijalle tukea venyttely- tai voimisteluliikkeille tai istumapaikan hengähdystauolle. Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -hankkeen tavoitteena on käyttää taidetta liikunnan innoittajana. Hankkeen kaksi muuta teosta ovat Eero Merimaan Joitakin teknokukkasia ulkoilureitin varrella Aurajoen itärannalla Raunistulassa sekä Aurajoen suupuolella, kiinteisiin rakenteisiin (myös liikkeellä olevaan jokilautta Föriin) kätketyistä pienoispatsaista koostuva, taiteilija Oona Tikkaojan Piiloleikki.



Jo vuonna 2003 valmistunut Koppi ja kova luu on ennen nykyistä sijaintipaikkaansa ollut esillä Loimaalla, Karkkilassa ja Helsingissä.

Taiteilija:

Vuonna 1972 syntynyt kuvanveistäjä Sakari Peltola opiskeli vuosina 1994–1998 Kankaanpään taidekoulun kuvanveistolinjalla.  Koppi ja kova luu -teoksen lisäksi Sakari Peltolan julkisia teoksia on Turussa nähtävillä Ruissalossa, Kasvitieteellisessä puutarhassa Tetris Generation -kokoelmassa.

Aiheesta enemmän:

● Turun kaupunki. Sakari Peltola: Koppi ja kova luu; Sakari Peltola: Koppi ja kovaluu | Turku.fi

● Teea Jokihaara. 2011. Pieni koppi, iso luu. Turun Sanomat, 2.6.2011; Pieni koppi, iso luu - Kulttuuripääkaupunki - Turun Sanomat (ts.fi) 

 Tunnisteet:

Turun taide, Turun patsaat, Sakari Peltola, Ylioppilaskylä, Turun julkinen taide, Nummenpuisto, Turun julkiset ulkoveistokset, Koppi ja kova luu, Turun ulkotaide,



Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950.

  Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950. Kirkkotie 46.  Nummen kaupunginosassa sijaitseva keskiaikain...