sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Campus Aboensis. Pepe González. 2012.

 

 

Campus Aboensis. Pepe González. 2012. Rehtorinpellonkatu 4A, Ylioppilastalo A.

Ylioppilastalo A:n edustalle, TYKS:in U-sairaalaa vastapäätä sijaitseva Campus Aboensis -tilataideteos on paitsi ympäristön koristaja myös mitä tarpeellisin käyttöhyödyke. Aikaisemmin opiskelija-asuntolan, ravintoloiden ja muun muassa uimahallin edustan pihamaalla oli valtoimenaan polkupyöriä, joiden asianmukaiseen parkkeeraamiseen tilataideteos on suunniteltu.

    



 

Ylioppilaskyläsäätiön tilaama, 28 metrin pituinen Campus Aboensis sisältää akateemiseen sijaintipaikkansa arvoisesti tuttuja ja vähän tuntemattomampia – sekä oikeita että taiteilijan luovuutta osoittavia – lausekkeita ja yhtälöitä, joiden ratkaisemiseen ohikulkijoiden kannattaa hetkeksi seisahtua. Monet teoksen yksityiskohdat ovat suoria viittauksia – vihjeitä, joiden merkitystä ohikulkijan kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään – muihin Turun julkisiin veistoksiin ja ympäristötaiteeseen. 



 

Taiteilija:

 

Pepe González (José María González Arribas) on Madridissa, Espanjassa vuonna 1948 syntynyt kuvataiteilija, säveltäjä ja muusikko, joka muutti Suomeen vuonna 1980.

 

González tunnetaan yllättävistä – ja joskus luvattomistakin – tempauksista, joissa taiteilija tuo teoksia tai ”lisäyksiä” olemassa oleviin julkisiin teoksiin ilman ennakkoilmoitusta tai lupaa. Paljon julkisuutta aikoinaan saivat etenkin Itsenäisyydenaukiolla sijainneeseen italialaisen Mariella Bettineschin Carro Celeste (Taivaallinen vaunu) -teokseen kiinnitetty jättikokoinen kirves, Aurajokeen yllättäen ilmestyneet suurikokoiset sakset sekä elokuun 2017 kauppatorilla tapahtuneen terroristiseen puukotukseen liittynyt teos.

 

Näissä iskuissa taiteilija on herättänyt keskustelua yhteiskunnallisesti tärkeistä asioista tavalla, joka varmasti huomataan mutta joka ei mitenkään vahingoita olemassa olevia teoksia tai ympäristöä.

 

Yksi Gonzalezin tavaramerkeistä on hauskojen ja ajatuksia herättävien yksityiskohtien liittäminen teoksiin. Carro Celeste -teoksesta tuttu kirves sisältyy myös uuden tilateoksen matemaattisiin lausekkeisiin

 

Turussa on Campus Aboensis -teoksen lisäksi toinenkin Pepe Gonzálezin julkinen, Ylioppilaskyläsäätiön tilaama ympäristötaideteos, Ylioppilaskylässä Inspehtorinkadulla oleva Monumental Sculptur Igitur -veistos (1).

 

Aiheesta enemmän:

● Turun Sanomat, 16.10.2012; Turun uusi tilataideteos tuli tarpeeseen; https://www.ts.fi/kulttuuri/402832

● Pepe Gonzalez, kotisivut; http://www.pepegonzalez.fi/index.php/fi/

Katso myös:

● (1). Taidetta Turussa, 28.6.2024; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/06/monumental-sculpture-igitur-pepe.html





Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950.

  Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950. Kirkkotie 46.  Nummen kaupunginosassa sijaitseva keskiaikain...