sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Muraali, Varissuon liikekeskus. Jukka Hakanen & Stas Bags. 2015.

 

Muraali, Varissuon liikekeskus. Jukka Hakanen & Stas Bags (Venäjä) yhdessä turkulaisten nuorten kanssa. 2015. Varissuon liikekeskus.

 Varissuon liikekeskuksen (aikaisemmin Itäkeskus) betoniseinät saivat syyskuussa 2015 väriä ja ilmettä, kun lähiön nuoret ja kaksi ammattitaiteilijaa järjestivät graffiti-työpajan. Ammattitaiteilijoiden johdolla luotiin rakennuksen betoniportaikkoon urbaani yhteisötaideteos. Työpajaa ohjasivat turkulainen kuvataiteilija ja muotoilija Jukka Hakanen ja kansainvälisesti tunnettu venäläinen taiteilija Stas Bags.




Suomi-Venäjä-seuran järjestämän tapahtuman muraalin tekoon osallistui 15 nuorta turkulaista taiteen, kansainvälisyyden ja ympäristön ystävää.


Taiteilijat:

Stas Bags on vuonna 1984 syntynyt, Pietarissa asuva taiteilija ja galleristi, joka aloitti maalaamisen jo nuorena. Hän opiskeli Pietarissa Proarte Institute -oppilaitoksessa vuosina 20042007. Stas Bagsillä on myös vankka tieteellinen tausta vuosien 20012007 ihmisen anatomian ja fysiologian opinnoista Pietarin Kasvatustieteellisessä yliopistossa (Herzen State Pedagogical University of Russia).

Bags on kansainvälisesti tunnettu ja monesti palkittu taiteilija, jolla on ollut useita kansainvälisiä näyttelyjä (myös Suomessa). Hän on osallistunut Suomessa Suomi-Venäjä-Seuran järjestämiin yhteisötapahtumiin, joissa on paikallisten taiteilijoiden ja harrastelijoiden kanssa luotu näyttäviä seinämaalauksia. Katutaiteesta ja suurista muraaleista tunnettava Stas Bags on siirtynyt myös tavanomaiseen maalaustaiteeseen ja teknologisin installaatioihin.

Jukka Hakanen on turkulainen kuvataiteilija ja muotoilija, joka on valmistunut vuonna 2015 taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta sekä kalustemuotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2011. Monipuolinen taiteilija tunnetaan  julkisista, suurikokoisista seinämaalauksista, joita on valmistunut kymmeniä eri puolille Suomea. Katutaiteen parissa Jukka Hakanen on toiminut yli 20 vuoden ajan.

 

Hakasen muraalien tyyli on tunnistettavissa esimerkiksi usein toistuvista eläinhahmoista, joista varsinkin kettu ja pikkulinnut ovat yhtä varmasti tekijäänsä liitettävissä kuin brittitaiteilija Banksyn teoksissa usein esiintyvät rotat.

 

Turussa on Varissuon muraalin lisäksi toinenkin Hakasen ja Stas Bagsin yhteistyönä – ja samalla yhteisöllisenä joukkoprojektina – syntynyt suurikokoinen seinämaalaus, muraali Leaf-Centerissä, eli Kärsämäen vanhan tehdasrakennuksen seinillä.

 

Jukka Hakanen on Turussa tuttu taiteilija, jonka

teoksia ovat myös: Biodiversiteetti Kupittaalla BioCityn ulkoseinässä; Pino Luostarinkadulla; Jokikadun maisemateos Aurajokirannassa; Lakupiippu Kärsämäessä Leaf-Center -kiinteistön seinässä; Laivateollisuudenkadun kerrostalojen seinämaalaukset Pansiossa; Lemminkäisenkadun muraali Kupittaalla sekä Ratapihankadun muraali.

 

Aiheesta enemmän:

● YLE Uutiset (Joona Haarala), 13.9.2015. Suomalaiskaupungit saavat graffititaidetta venäläisvoimin; https://www.yle.fi/a/3-8302672 

Suomi-Venäjä Seura. Turun piirin katutaidehankkeet 20152017; https://www.suomivenajaseura.fi/projektit/turun-piirin-katutaidehankkeet-2015-2017/ 

●  Erarta Museum. Stas Bags; Bags Stas — Erarta Museum of Contemporary Art

Jukka Hakanen, teoksia, verkkosivusto; Jukka Hakanen



Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...