maanantai 30. syyskuuta 2024

Matkan varrelta. Maarit Nissilä. 1985.

 

Matkan varrelta. Maarit Nissilä. 1985. Kupittaankatu 146, Myllymäentie.


Vähä-Heikkilän kaupunginosassa, katujen risteyksessä sijaitseva kahden vierekkäin penkillä istuvan ja toisiinsa  päin kääntyvän henkilön kubistiset hahmot kuvaavat paikan historiaa. Aikanaan täällä, ydinkeskustan ulkopuolella toimi majataloja, joissa matkalaiset kohtasivat ja tutustuivat toisiinsa.




Taiteilija Maarit Nissilän Matkan varrelta -pronssiteos on Turun Seudun Osuuspankin tilaama työ, jonka hankkimisesta teki ehdotuksen Vähä-Heikkilän Mäkitupalaisyhdistys.




Penkillä istuvien miehen ja naisen vaatetuksen mallia taiteilija haki vanhasta – eli 1830-luvun asusteista. Toisaalta patsaan veistostyyli on kubistisine piirteineen nykyaikaa. Veistostilauksen ohjeena oli toive kuvittaa ja kunnioittaa paikallisuutta, ”vähäheikkiläläisyyttä”.



1900-luvun alussa Vähä-Heikkilä oli vielä kaupungin ulkorajalla sijaitsevaa esikaupunkia, joka liitettiin Turkuun vuonna 1939. Tuohon aikaan lähes kaikki alueen asukkaat elivät vuokralla tonteillaan – mäkitupalaisina, joilla oli hyvin vähän omaa viljelymaata. Vähä-Heikkilän Mäkitupalaisyhdistys puolusti paikallisen väestön oikeuksia, ja yhä toimiva yhdistys on Turun vanhin omakoi- ja pientaloyhdistys.



Veistoksen sijainti katujen risteyksen tuntumassa on myös vertauskuvallinen. Eletään maaseudun ja kaupungin rajoilla sekä samalla vanhan ja uuden vaihettumisessa. Penkillä istuvien henkilöiden ilmeistä tai olemuksesta ei voi päätellä, tuntevatko he toisensa. Ei sitäkään, ovatko he paikallisia vai Vähä-Heikkilässä tuolloin toimineen kestikievarin asiakkaita (ihmisiä, jotka ovat matkalla maalta kaupunkiin).



Taiteilija:

 

Aurassa vuonna 1952 syntynyt, 1970-luvulta lähtien Turussa asunut ja työskentelevä kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Maarit Nissilä opiskeli Kankaanpään taidekoulussa vuosina 1971–1973, ja on myös suorittanut Suomen Kuvanveistäjäliiton pronssivalukurssin.

 

Nissilän työitä on ollut esillä kymmenissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä kotimana lisäksi myös ulkomailla. Matkan varrelta oli taiteilijan ensimmäinen julkinen teos. Veistos on järjestyksessä toinen Turun kaupungin julkinen, naistaiteilijan teos. Ensimmäinen on Anja Ahon Lapset (1959) Yliopistonkadulla.

 

Taitelijan työnsä lisäksi Marit Nissilä on toiminut taiteen parissa, Turun taidemuseomestarina vuosina 1977–2017. Taidealan opetustehtävissä Nissilä on toiminut muun muassa Turun työväenopistossa. Taidealan järjestötehtävissä Maarit Nissilä on toiminut useissa tehtävissä, niin jäsenenä kuin hallitus- ja puheenjohtajan tehtävissä muun muassa Suomen Kuvanveistäjäliitossa, Turun Taiteilijaseurassa, turkulaisessa Jöötti ry:sä, Suomen Taiteilijaseurassa ja Suomen Kuvataidejärjestöjen liitossa.

 

Turussa on Matkan varrelta -teoksen lisäksi toinenkin Maarit Nissilän julkinen ulkotaideteos: Vahva Patterihaan kaupunginosassa (1).

 

Aiheesta enemmän:

 

● Turun kaupunki. Maarit Nissilä: Matkan varrelta; https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/museo/kokoelmat/ulkoveistokset/maarit-nissila-matkan-varrelta

 

Ninna Pulli. 2012. Reissaji tiähaaras. Maarit Nissilän monumentaaliteos Matkan varrelta. Teoksessa: Hetkinen ja muistijälki. Turun Kaupungin taidekokoelman julkiset teokset, sivut 136143.  Päätoimittaja Riitta Kormano. Turun Museokeskuksen julkaisuja 56: 1–272. Turku/Åbo 2012. ISBN 978-951-595-157-1 

 

● Maarit Nissilä, Ansioluettelo; MAARIT NISSILÄ (kuvataiteilijamatrikkeli.fi)

 

Katso myös:

 

(1). Taidetta Turussa, 12.8.2024. Maarit Nissilä: Vahva; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/08/vahva-maarit-nissila-1987-1988.html


Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...