maanantai 12. elokuuta 2024

Vahva. Maarit Nissilä. (1987) 1988.

 

Vahva. Maarit Nissilä. (1987) 1988. Patterinhaka, Vaasantie.


Patterinhaan kaupunginosassa sijaitseva jykevä betoniveistos on Rakennustoimisto A. Puolimatka Oy:n lahjoitus 750-vuotiaalle Turun kaupungille. Painavista betonielementeistä koostuva, jyrkkiä kulmia käsittävä, ja ylöspäin kurottava, taiteilija Maarit Nissilän suunnittelema, jalustoineen 4.5 metrin korkuinen Vahva-teos kuvaa turkulaisen vaikuttajan, vuorineuvos Armas Puolimatkan elämäntyötä.



Teos paljastettiin Puolimatkan 70-vuotispäivänä 2.6.1988. Patterinhaka on Turun vanhin lähiö, jonka rakentamisesta vastasi Puolimatkan yhtiö.






Taiteilija:

 

Turussa asuva ja työskentelevä, Aurassa vuonna 1952 syntynyt kuvanveistäjä Maarit Nissilä opiskeli Kankaanpään taidekoulussa vuosina 1971–1973. Hän on suorittanut myös Suomen Kuvanveistäjäliiton pronssivalukurssin. Ensimmäisen yksityisnäyttelyn Nissilä piti Turussa Brahen Galleriassa vuonna 1979.

 

Maarit Nissilän taiteellinen työ on kokonaisvaltaista, sillä hän paitsi suunnittelee myös työstää teoksensa – myös vaativat pronssivalut – itse.

 

Nissilän töitä on ollut esillä kymmenissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Turussa on Vahva-teoksen lisäksi toinenkin Maarit Nissilän julkinen ulkotaideteos, Matkan varrelta Vähäheikkilän kaupunginosassa.

 

Oman taiteilijan työnsä lisäksi Maarit Nissilä toimi vuosina 1977–2017 Turun taidemuseon museomestarina. Hän on aktiivinen myös taiteilijayhteisöjen järjestötoiminnassa. Nissilä toimi Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton puheenjohtajana vuosina 1996–2001 ja Suomen Taiteilijaseuran hallituksen jäsenenä vuosina 1996–2002. Turussa hän on yksi Jöötti ry:n perustajajäsenistä.

 

Aiheesta enemmän:

 

● Turun kaupunki. Maarit Nissilä: Vahva; Maarit Nissilä: Vahva | Turku.fi

 

● Kuvataiteilijamatrikkeli. Maarit Nissilä; https://www.kuvataiteilijamatrikklei.fi/taiteilija/nissila-maarit

 


Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...