lauantai 3. elokuuta 2024

Sweet Yellow Melon. Miina Äkkijyrkkä. (2009) 2011.

 

Sweet Yellow Melon. Miina Äkkijyrkkä. (2009) 2011.  Turun pääkirjaston sisäpiha, Läntinen Rantakatu 1.

 Turun pääkirjaston pihalla ei voi olla huomaamatta pihalla laiduntavaa, raskaista teräspalkeista koostettua keltaista kyyttövasikkaa. Lähes viiden metrin korkuinen ja kaksi tonnia painava, kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkän Sweet Yellow Melon -teos on Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmaan liittyvä hankinta.



Kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä (syntynyt vuonna 1949, vuoteen 1971 Riitta Loiva) tunnetaan suomalaisen alkuperäiskarjan suojelijana, ja nauta-aiheet ovatkin taiteilijan tuotannossa tunnetuimpia töitä niin maalauksina kuin veistoksina.


Taiteilija:

Iisalmessa vuonna 1949 syntynyt Miina Äkkijyrkkä asuu Lopella ja työskentelee Helsingissä. Taiteilijana hän on signeerannut teoksiaan myös nimillä Liina Lång, ÄR, Duffe, EPÄMaria.

Lehmät ovat taitelijalle mitä ominta aihepiiriä, onhan hän käynyt Ypäjän Hevostalouskoulun (1965–1966) ja Maaningan karjanhoitokoulun (1967–1968), ja vasta eläintenhoidon opiskelun jälkeen hän aloitti opinnot Suomen Taideakatemian koulussa, josta hän valmistui vuonna 1973.

Ensi kertaa hänen taidettaan oli näyttelyssä vuonna 1973, Suomen Taiteilijain näyttelyssä Helsingin Taidehallissa. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Miina Äkkijyrkkä piti Helsingissä, Galleria Pinxissä vuonna 1976. Taiteilijan teoksia on ollut kotimaassa ja ulkomailla lukuisissa näyttelyissä ja pysyvästi hankittuina monien museoiden ja yhteisöjen kokoelmiin.  

Karja ei ole Miina Äkkijyrkälle vain taiteen objekti, sillä hänellä on itsellään kyyttöjä eli itäsuomalaista nautakarjaa. Usein julkisuudessa esiintyvää Äkkijyrkkää on kutsuttu suomalaisen alkuperäiskarjan huomattavimmaksi puolestapuhujaksi ja pelastajaksi.

Suurelle yleisölle Äkkijyrkän kyytöt ovat tulleet tutuiksi julkisten veistosten lisäksi muun muassa Marimekon tekstiileissä, ja vuonna 2010 hänen nauta-aiheestaan julkaistiin postimerkki.

Miina Äkkijyrkkä sai Valtion kuvataidepalkinnon vuonna 2002, ja hänelle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2014.

Aiheesta enemmän:

● Turun kaupunki. Miina Äkkijyrkkä: Sweet Yellow Melon; Miina Äkkijyrkkä: Sweet Yellow Melon | Turku.fi

● Miina Äkkijyrkkä; https://akkijyrkka.fi

● Miina Äkkijyrkkä, Jaakko Heinimäki & Juha Metso. MIINA Äkkijyrkkä. 190 sivua. Johnny Kniga Kustannus, ISBN 978-951-0-35552-7

 


Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950.

  Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950. Kirkkotie 46.  Nummen kaupunginosassa sijaitseva keskiaikain...