maanantai 19. elokuuta 2024

Muusat. V.A. Koskenniemen muistomerkki. Terho Sakki. 1987.

 

Muusat. V.A. Koskenniemen muistomerkki. Terho Sakki. 1987. Yliopistonmäki. Koskenniemenkatu. 

Yliopistonmäellä, Turun yliopiston hallintorakennuksen nurkalta kohti Turun tuomiokirkkoa johtavan Koskenniemenkadun varrella olevaa puistoa hallitsee kookas veistos, kuvanveistäjä Terho Sakin Muusat. Teos sekä puiston ja portaikkojen hallitsema katu kunnioittavat suomalaisen kirjakielen ja kirjallisuuden merkittävää edistäjää  runoilija, professori Veikko Antero Koskenniemeä (syntyjään, vuoteen 1906 Forsnäs; syntyi Oulussa 1885 ja kuoli Turussa 1962).



Parhaiten Koskenniemi tunnetaan runoilijana ja Jean Sibeliuksen säveltämän Finlandia-hymnin sanoittajana (1940). Hyvin laajaa ja merkittävää työtä hän teki myös sanomalehtimiehenä ja vuosina 1921‒1948 Turun yliopiston kotimaisen ja yleisen kirjallisuuden professorina. Akateemikon arvonimen Koskenniemi sai vuonna 1948.


Keväällä 1987 Yliopistonmäellä paljastettu Muusat-pronssiveistos on kopio Terho Sakin muotoilemasta, Oulussa vuonna 1985 paljastetusta V.A. Koskenniemen muistomerkistä Merikosken muusat.



Taiteilija:

Viipurin maalaiskunnassa syntynyt kuvanveistäjä Terho Sakki (1930‒1997) aloitti työuransa ensin opiskelemalla viilariksi, siirtyi myöhemmin mainosalalle, mutta opiskeli työn ohella taidealaa Taideteollisuuskoulun iltalinjalla. Myöhemmin hän jatkoi opintoja Suomen taideakatemian koulussa, josta hän valmistui vuonna 1957.

Terho Sakki tunnetaan abstrakteista, reliefin omaisista veistoksistaan. Taiteilijan tuotannossa on useita julkisia patsaita ja reliefejä, ja hänet tunnetaan myös mitalien suunnittelijana. Tunnetuimpia Sakin julkisista teoksista ovat Helsingin olympiastadionin tuntumassa sijaitseva nelinkertaisen olympiavoittajan Lasse Virenin patsas, jonka toinen valos on juoksijan kotikunnassa Myrskylässä sekä Tampereella sijaitseva Kalevala-muistomerkki. Terho Sakki on ansioitunut myös mitalien suunnittelijana.

Ansioistaan taiteilijana Sakki palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1971. Vuonna 1982 Terho Sakille myönnettiin professorin arvonimi.

Turussa on Muusat-veistoksen lisäksi toinenkin Terho Sakin julkinen ulkoveistos, Itsenäisyyden aukiolle vuonna 1975 pystytetty jykevä Soihtu-veistos/suihkulähde. Kesällä 2024 Soihtu kuitenkin siirrettiin varastoon Turun uuden Fuuga-musiikkitalon rakennustyömaan käynnistyttyä

Aiheesta enemmän:

● Turun kaupunki. Terho Sakki: Muusat; Terho Sakki: Muusat | Turku.fi

● Parkkinen Jukka & Riikonen HK (Toimittajat). 2019. Hetki ja ikuisuus. Kirjoituksia V.A. Koskenniemestä. V.A. Koskenniemen Seuran Julkaisuja 2. 322 sivua.  Sigillum, Turku. ISBN 978-952-7220-14-6





Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...