lauantai 17. elokuuta 2024

Lakupiippu. Jukka Hakanen. 2013.

 

Lakupiippu. Jukka Hakanen.  2013. Vanhan makeistehtaan alue. Leaf-Center. Kärsämäentie 35.


Kärsämäessä, entisen makeistehtaan rakennuksiin kuuluvan talon seinää koristaa jättikokoinen lakritsapiippu – piippu, jollaista suomalaisen tupakkalainsäädännön mukaan ei enää saa valmistaa ja myydä. Vuonna 2013 valmistuneen Lakupiippu-seinämaalauksen toteutti Ars Kärsämäki -taidetapahtuman yhteydessä turkulainen kuvataiteilija ja muotoilija Jukka Hakanen.





 

Aihe on kahdessakin suhteessa juuri tänne sopiva, sillä makeistehtaan poistuneen tuotteen lisäksi muraalin paikalla on ollut työntekijöiden tupakointipaikka. Monissa julkisissa teoksissaan Jukka Hakanen viljelee paitsi kuvataiteen kauneusarvoja myös huumoria. Lakupiippu-teos kannustaa lopettamaan tupakoinnin ja kokeilemaan kuuluisaa lakritsimakua. Ja piipun toisella puolella valistus jatkuu kehotuksella Muista pestä hampaat.




Taiteilija:

 

Jukka Hakanen on turkulainen kuvataiteilija ja muotoilija, joka on valmistunut vuonna 2015 taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta sekä kalustemuotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2011. Monipuolinen taiteilija tunnetaan tätä nykyä parhaiten julkisista, suurikokoisista seinämaalauksistaan, joita on valmistunut kymmeniä eri puolille Suomea. Katutaiteen parissa Jukka Hakanen on toiminut ja kunnostautunut jo yli 20 vuoden ajan.

 

Vuonna 2012 Jukka Hakanen perusti yrityksen, jonka kautta hän on tehnyt paljon yhteistyötä niin yksityisten kuin yhteisöjen, yritysten ja kaupunkien ja kuntien kanssa. Teoksia suunnitellessaan Hakanen ottaa huomioon kohdealueen ympäristön ja sovittaa aiheen käsittelyn paikan tai tapahtumien historiaan, arkkitehtuuriin tai ihmisiin. Hakasen muraalien tyyli on helposti tunnistettavissa esimerkiksi usein toistuvista eläinhahmoistaan, joista varsinkin kettu ja pikkulinnut ovat yhtä varmasti tekijäänsä liitettävissä kuin brittitaiteilija Banksyn teoksissa usein esiintyvät rotat.

 

Lakupiippu-muraalin lisäksi Jukka Hakasen suuria seinämaalauksia Turussa ovat: Biodiversiteetti Kupittaalla BioCityn ulkoseinässä; Jokikadun maisemateos (1); Pino Luostarinkadulla (2); Laivateollisuudenkadun kerrostalojen seinämaalaukset Pansiossa; Lemminkäisenkadun muraali Kupittaalla; Ratapihankadun muraali.

 

Aiheesta enemmän:

 

Jukka Hakanen, teoksia, verkkosivusto; Jukka Hakanen  

 

Katso myös:

 

(1). Taidetta Turussa, 30.6.2024; Muraali, Jokikatu. Jukka Hakanen. 2018; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/06/muraali-jokikatu-jukka-hakanen-2018.html

 

(2). Taidetta Turussa, 29.7.2024; Pino. Jukka Hakanen. 2016; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/07/pino-jukka-hakanen-2016.html

  


Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...