perjantai 9. elokuuta 2024

Pesä. Jouna Karsi & Suvi Solkio. 2017.

 

Pesä. Jouna Karsi & Suvi Solkio. 2017. Lumikonmäki, Pansion lentomajakka. Pansio.


Pansion kaupunginosassa, mäntyjä kasvavan Lumikonmäen kallion laella olevan, sotien aikana lentoliikennettä läheisen Artukaisten lentokentän tarpeisiin ohjanneen lentomajakan huipulle rakennettiin vuonna 2017 ympäristötaideteos, joka paljastaa olemuksensa parhaiten pimeään aikaan. Yhteen hitsatuista metalliosista ja valoputkista koostuvan Pesä-teoksen suunnittelivat Jouna Karsi ja Suvi Solkio yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa.



Idea lentomajakan uudesta ilmeestä ja käytöstä saatiin Pansion asukkailta, ja yhteydenoton jälkeen kaupunki tilasi teoksen ammattitaiteilijoilta. Teos hankittiin Turun kaupungin Kaunistamisrahaston varoilla. Pesä-teos paljastettiin Turun päivänä 17.9.2017. Lumikonmäen lentomajakka rakennettiin vuonna 1932.


 

Ympäristötaideteoksen hengen mukaisesti teoksen oli tarkoitus saada valaistuksen energia aurinkopaneeleista, mutta Pohjolan olosuhteet tulivat esteeksi. Valotaideteos tarvitsee ymmärrettävästi energiaa pimeään talviaikaan, jolloin aurinkoenergiaa on hyödynnettävissä rajoitetusti. Siksi Pesän valaistus toteutuu perinteisesti, ja Turun kaupunki veti paikalle sähköyhteyden.



Taiteilijat:

 

Turkulainen, vuonna 1980 syntynyt kuvanveistäjä Jouna Karsi opiskeli ja valmistui Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa. Raumalla vuonna 1978 syntynyt kuvataiteilija ja burleskitaiteilija Suvi Solkio opiskeli ja valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2001. Hän on suorittanut myös yhteisötaiteen erikoistumisopinnot Turun taideakatemiassa vuosina 2006–2007. Suvi Solkio on toiminut lukuisissa taidemaailman yhteisöllisissä ja yksityisissä hallinnollisissa ja suunnittelutehtävissä, muun muassa Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) läänintaiteilijana.  Yhteisö- ja kaupunkitaiteilijana tunnetuksi tullut Solkio on tunnettu esiintyjä myös burjeskihahmo Kiki Hawaijina.

 

Aiheesta enemmän:

 

● Turun kaupunki. Jouna Karsi & Suvi Solkio: Pesä; Jouna Karsi ja Suvi Solkio: Pesä | Turku.fi

 

● YLE Uutiset, 23.10.2016. Valo palaa Pansion vanhalle lentomajakalle; Valo palaa Pansion vanhalle lentomajakalle | Yle Uutiset | yle.fi






Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950.

  Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950. Kirkkotie 46.  Nummen kaupunginosassa sijaitseva keskiaikain...