torstai 22. elokuuta 2024

Haahkat. Reima Nurmikko. 2011.


Haahkat. Reima Nurmikko. 2011. Aurajoki, Taidemuseo Aboa Vetus et Ars Nova kohdalla.


Suurikokoiset, eri asennoissa  Aurajoessa kesiään viettävät haahkat ovat olleet turkulaisten ja vieraiden ilona ja osin ihmetyksen aiheena Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011 lähtien. Kesäkuukausiksi Aboa Vetus Ars Nova -museon lähelle ankkuroidut lasikuidusta valmistetut haahkat ovat kaarinalaisen taiteilijan Reima Nurmikon taidonnäytteitä – ja samalla vakava kannanotto vesiensuojelun puolesta.

 

Haahkat Nurmikko on valmistanut lasikuituveneiden valmistuksessa käytetyllä tekniikalla, eli kerrostamalla useita kuitukerroksia, joten linnut ovat hyvin kestäviä. Pinnoiltaan haahkat ovat käsin laminoituja ja maalattuja.


Uljas.

Alkuvuosina Aurajoessa vietti kesiään eri haahkayksilöistä koostunut pienoisparvi, mutta vuoden 2019 jälkeen ympäristötaideteoksen muodostavat kolme (yksityistettyä) haahkaa: Suurikoinen, pystyasennossa kelluva Uljas, nokka vedenpintaa siilaten uiva Urho sekä nukkuva Alfred


Urho.

Haahkat -sarjan teoksissa on myös osoitettu vesien likaamisen haittavaikutuksia – ottaen samalla vahvasti kantaa ympäristön puolesta. Vuonna 2019 haahkojen omistus siirtyi paikallisille yrityksille, jotka ovat lupautuneet huolehtiman lintujen hyvinvoinnista ja säännöllisestä paluusta Aurajokeen.


Alfred.

Haahka (Somateria mollissima) on isokokoinen, saaristossa ja merialueella tavattava vesilintu. Koirashaahkat ovat värikkäitä – kuten Reima Nurmikon Aurajoen haahkat – kun taas naaraat ovat ulkonäöltään vaatimattomampia, ruskeankirjavia. Kooltaan luonnon haahkat ovat 50–70 -senttisiä, ja niiden siipien kärkiväli on jopa 110 senttimetriä. Haahkat ovat muuttolintuja, jotka talvehtivat pääosin eteläisellä Itämerellä ja Pohjanmerellä.




Taiteilija:

 

Vuonna 1951 syntynyt, Kaarinan Littoisissa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija Reima Nurmikko opiskeli Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1972–1975 sekä myöhemmin Yhdysvalloissa Rhoede Island School of Art -oppilaitoksessa vuosina 1989–1990.

 

Nurmikon töitä on ollut kymmenissä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä, myös ulkomailla vuodesta 1978 lähtien. Lukuisten apurahojen lisäksi Reima Nurmikon taiteellisen työn arvostusta osoittaa hänelle vuonna 2013 myönnetty valtion ylimääräinen taiteilijaeläke.


Aiheesta enemmän:

 

● Turun Seutusanomat, 21.8.2019. Haahkoja taiteileva Reima Nurmikko haluaa pelastaa Itämeren;  Haahkoja taiteileva Reima Nurmikko haluaa pelastaa Itämeren - Turun Seutusanomat

 

● Taiko. 2019. Kuka pelastaa Aurajoen haahkat; https://www.taiko.art/news/aurajoen-haahkat

 

● Turkulainen, 7.11.2019 (28.8.2020). Aurajoen haahkojen tulevaisuus on pelastettu; https://www.turkulainen.fi/paikalliset/1225574

 

● Reima Nurmikko, Ansioluettelo; Reima Nurmikko | Taiko



 

Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021.

  Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021. Aurajoki, Varvintori. Aurajoessa, Varvintorin kohdalla telakoituna...