tiistai 27. elokuuta 2024

Muraali, Manilla. Juha Welling. 2016.

 

Muraali, Manilla.  Juha Welling. 2016. Manilla-talon sisäpiha. Itäinen Rantakatu 64b.


Aurajoen itärannalla, Itäisen Rantakadun varrella sijaitsevan Manilla tapahtuma- ja kulttuurikeskuksen (Kulttuuritehdas Manilla) toiminta ulottuu eri muodoissaan jo yli 150 vuoden ajalle. Paikan ensimmäinen toimija oli vuonna 1866 skotlantilaisen insinöörin David Cowien perustama viinatehdas Aura Ångbränneri. Kieltolain suljettua viinan valmistuksen tiloissa aloitti Suomen hihnatehdas Dana, ja vuonna 1928 Suomen ensimmäinen köysitehdas Oy Manilla Ab muutti rakennukseen. Köysitehdas muutti sittemmin Rymättylään 1980-luvulla, ja kiinteistöä uhkasi purkaminen.





Vuonna 1991 kiinteistöön muutti Aurinkobaletti, ja tästä käynnistyi hanke vanhan tehdasmiljöön saamiseksi kokonaan kulttuurin käyttöön. Etenkin Pro Manilla -säätiön ajama hanke tuotti tulosta, ja 2000-luvun alussa alue suojeltiin kaavamääräyksillä.



Kiinteistön sisäpihalla olevan muurin seinämaalauksen toteutti Manillan taideyhteisön jäsenenä tuttu taiteilija Juha Welling, ja teos paljastettiin 150-vuotisjuhlien yhteydessä syyskuussa 2016.


Kulttuuri- ja tapahtumatehdas Manilla. 

Taiteilija:

 

Uudessakaupungissa vuonna 1976 syntynyt taiteilija Juha Welling asuu ja työskentelee Turussa. Hän opiskeli Oriveden Opiston kuvataidelinjalla vuosina 1995–1996 sekä Turun taideakatemian kuvataidelinjalla vuosina 1998–2002.

 

Taiteilijan työn lisäksi Juha Welling on toiminut taiteen opettajana Varsinais-Suomen kuvataidekeskuksessa, Turun Taideakatemiassa, Turun Työväenopistossa ja Paasikivi-Opistossa.

 

Juha Wellingin teoksia on ollut useissa näyttelyissä, ja pysyvästi taiteilijan töitä on muun muassa Turun ja Tampereen taidemuseoissa. Tunnustusta Welling on saanut useiden apurahojen lisäksi mitalitaiteen saralla, jolla hän on voittanut ja palkittu valtakunnallisissa kilpailuissa.  

 

Aiheesta enemmän:

 

Turkulainen, 2.9.2016 & 12.5.2020 (Teemu Nurmi). Manilla juhlii avoimin ovin; www.turkulainen.fi/paikalliset/1795166

Pro Manillasäätiö. Idyllinen kulttuuritehdas sijaitsee Turussa Förin tuntumassa Aurajoen rannalla; https://www.manillantehdas.fi

 

Juha Welling, Ansioluettelo; CV - JUHA WELLING


 


Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...