tiistai 27. elokuuta 2024

Lähde. Annika Dahlsten. 2016.

 

Lähde. Annika Dahlsten. 2016. Kauppiaskatu 9b, Kauppatori.


Turun kauppatorin ”ylälaidalla”, Kauppiaskadun ja Yliopistonkadun risteyksessä sijaitseva kerrostalo on ollut vuosikymmenien ajan pankkikonttorien hallitsema. Vuonna 1926 Turun Suomalaisen Säästöpankin taloksi valmistuneen rakennuksen alkuperäinen julkisivu muutettiin 1960-luvulla, ja joulukuussa 2016 talon ilme muuttui taas radikaalisti. Rakennuksen nykyisen omistajan, kiinteistöneuvos Heikki Vaisteen aloitteesta tilattiin ja toteutettiin rakennuksen kahdelle seinälle kookas ja värikäs ympäristötaideteos, joka pääsee parhaiten oikeuksiinsa pimeään aikaan kirkkaasti ja osin muuntelevasti valaistuna.



Lähde-niminen valotaideteos on turkulaisen kuvataitelija Annika Dahstenin suunnittelema. Lähde-teos koostuu 48 lasilevystä, jotka on sijoitettu rakennuksen ikkunoiden alle, ja lisäksi Yliopistonkadun puoleisella seinällä on pitkä yhtenäinen nauha. Elementit ovat kooltaan 1 m x 1.5 metriä, ja pitkän elementin koko on 16 m x 2 m. Pimeään aikaan lasielementit valaistaan takaa, ja lähes rakennuksen korkuinen pitkässä elementissä valo voidaan säätää liikkuvaksi.






Digitaalisella painotekniikalla toteutettu elementtien värimaailma noudattaa pankkirakennuksen perinteitä kunnioittaen suomalaisten setelien, etenkin viimeisimmän markka-ajan sarjaa, jonka suunnitteli taiteilija Erik Bruun.

 


Yliopistonkadun puoleisen pitkän (korkean) elementin huipulla oleva spiraali puolestaan kuvailee Kalevalan mystistä rahantekovälinettä Sampoa. Värilliset lasielementit kunnioittavat rakennuksen historiaa myös muistuttamalla alkuperäisistä ikkunoiden lasimaalauksista, joista osa on yhä tallella nykyisen pankin (Nordea) konttorissa.

 

Taiteilija:

 

Vaasassa vuonna 1975 syntynyt kuvataitelija Annika Dahsten asuu Turussa. Hän opiskeli Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa ja valmistui vuonna 2003 kuvataiteilijaksi sekä animaatio-ohjaajaksi vuonna 2016. Vaihto-opiskelijana Belgian Antwerpenin taideakatemiassa Dahlsten erikoistui kivilitografiaan.

 

Turun yliopistossa Annika Dahlsten suoritti humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon, pääaineenaan kotimainen kirjallisuus vuonna 2008.

 

Annika Dahlsten työskentelee sekä kotimaassa että ulkomailla, ja hänen teoksiaan on ollut lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä.

 

Elokuvataiteilijana Annika Dahlstenin lyhytanimaatioita on esitetty yli 50 kansainvälisillä filmifestivaaleilla. Yöperhonen-animaatiolla Annika Dahlsten voitti vuoden parhaan animaation palkinnon englantilaisilla Sandbar Film Festival sekä Discover Film Festival -festivaaleilla vuonna 2016.

 

Annika Dahlsten toimi viisivuotisen kauden (2018–2022) läänintaiteilijana, jonka tehtävänä oli ohjata ja johtaa taiteen asiantuntijuuden ja välittäjätoiminnan kehittämisohjelmaa Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) Turun toimipisteessä.

 

Oman  taiteellisen työnsä lisäksi Annika Dahlsten toimii hankekoordinaattorina Turun AMK:n Master Schoolissa.

 

Aiheesta enemmän:


● Turun kaupunki. Julkisen taiteen hankekuvauksia Varsinais-Suomesta. Vaisteen talo/Lähde-teos (Turku); https://www.turku.fi/julkisen-taiteen-hankekuvauksia-varsinais-suomesta#Vaistee%20talo

 

● Kuvataiteilijamatrikkeli. Annika Dahlsten; https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/dahlsten-annika

 

● Annika Dahlsten; https://www.annikadahlsten.com

 



 

 



Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...