torstai 29. elokuuta 2024

Fibonacci Sequence 1‒55. Mario Merz. 1994.

 

Fibonacci Sequence 1‒55. Mario Merz. 1994. Linnankatu 65. Turku Energia.

Turun näkyvin julkinen taideteos – jota ei varsinkaan pimeään aikaan voi olla näkemättä juuri missään päin kaupunkia – on varmasti Linnankadun varrella, Turku Energia Oy:n voimalaitoksen sata metriä korkeassa savupiipussa oleva numerosarja.

Valotaideteos Fibonacci Sequence 155 ja taustalla valaistut Suomen Joutsenen mastot.

Pro Cultura -ympäristötaideprojektin ensimmäisenä teoksena vuonna 1994 paljastettu, punaisin neonvaloin varustettu numerosarja 1–1–2–3–5–8–13–21–34–55 on kuuluisa Fibonaccin lukusarja, jossa jokainen numero on kahden edellisen luvun summa. Fibonacci Sequence 1–55 -teoksen suunnitteli italialainen taiteilija Mario Merz, joka on tehnyt vastaavia teoksia maailman kuuluisimpiin taidemuseoihin kuten New Yorkin Guggenheim -museoon ja Pariisin Pompidou-keskukseen.



Tunnetun numerosarjan keksi italialainen matemaatikko Leonardo Pisano (alias Fibonacci) 1200-luvulla. Lukusarja on paitsi matemaattisesti kiehtova, myös luonnossa monissa kohteissa esiintyvä ilmiö. Fibonaccin lukusarjan mukainen, konkreettisesti usein spiraalimainen rakenne löytyy muun muassa auringonkukan siemenissä, monissa kierteiskotiloissa ja avaruudessa kierteisgalakseissa. Taiteessakin tärkeä käsite kultainen leikkaus perustuu tähän numerosarjaan.



Numerosarjan muodostavat taivutetut neonputket ovat kestävää laatua. talvella 2024 tehty korjaus oli vasta toinen kerta, kun sammuneita numeroita jouduttiin vaihtamaan.

Fibonacci Sequence 155 ja etualalla toinen ympäristötaideteos, Harmonia (Achim Kühn) valaistuna Aurajoessa.

Taiteilija:

Italialainen taiteilija Mario Merz (1925–2003) oli minimalismiin ja numerologiaan painottuvan Arte Povera -taiteilijaryhmän jäsen, jonka monet teokset koostuvat luonnon materiaaleista ja kuvaavat erilaisia luonnon aiheita joko suoraan tai vertauskuvallisesti.

Tyypillistä on teoksissa havaittava jatkuvuus ja teeman toisto. Turun teoksessa esiintyvä Fibonaccin lukusarja toistuu monissa Merzin teoksissa. Tonien taiteilijalle tunnusomainen muoto on iglu, joista teoksista yksi kuuluu myös Suomen Kansallisgallerian (Kiasma) kokoelmiin.

Merz oli myös poliittisesti aktiivinen kansalainen, ja voimakkaiden kannanottojensa takia hän joutui vankilaankin yhteistyöstään antifasistisen järjestön kanssa. Mario Merzin teoksia on useissa maailman kuuluisimmissa taidemuseoissa, kuten Lontoon Tate Gallery sekä Art Institute of Chicago ja National Gallery of Art, Washington Yhdysvalloissa.

Aiheesta enemmän:

Turun kaupunki. Mario Merz: Fibonacci Sequence 1–55; https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/museo/kokoelmat/ulkoveistokset/mario-merz-fibonacci-sequence-1-55

Turun Sanomat (Asta Kihlman & Lars Saari), 31.8.2020. Nämä numerot loistavat tänäänkin Turun yössä – Lue tästä, kuka oli Fibonacci ja kuinka lukujono päätyi voimalaitoksen piippuun; https://www.ts.fi/kulttuuri/5050017

 

● YLE Uutiset (Heinimaija Hirvonen), 25.2.2024; Fibonaccin luvut paloivat loppuun – Turun maamerkin korjaaminen vaatii sataan metriin ulottuvan nosturin ja käsityötä | Varsinais-Suomi | Yle

● Artnet.com. Mario Merz (Italian, 19252003); https://artnet.com/artists/mario-merz/



Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...