tiistai 6. elokuuta 2024

Ajan virta. Kain Tapper. 2000.

 

Ajan virta. Kain Tapper. 2000. Vanha Suurtori.

Turun Vanhan Suurtorin alue on jakaantunut kahteen puoliskoon, kivettyyn avoimeen toriin ja rehevään, jo 1800-luvulla perustettuun Porthaninpuistoon. Näiden välillä on näkyvä, joskaan ei kovin näyttävä, ruosteinen ”metalliaita”, jonka sijainti ja symbolinen merkitys on syytä tuntea ymmärtääkseen teoksen arvon.



Kuvanveistäjä, akateemikko Kain Tapperin (19302004) Ajan virta -teosta voi katsella sekä konkreettisen että symbolisen historian kulmilta. Historiallinen fakta on teoksen sijaintipaikka, sillä corten-teräksestä ja graniitista muodostuva muurikokonaisuus osoittaa ennen Turun paloa (1827) Vanhalla Suurtorilla sijainneen torin laitaa.  Teoksen vierelle asetellut graniittikivet puolestaan osoittavat keskiaikaisen katulinjan sijaintipaikkaa.



70 metrin pituisen ja 35 sentin levyisen muurin päällä teräskourussa virtaavan veden voi katsoa symboloivan muutosta niin ihmisen kuin ympäröivän luonnon ja kulttuurimaiseman elämänkaarta.



Ajan virta on osa Turun kaupungin taidekokoelmaa, ja teos hankittiin osana Pro Cultura -säätiön ympäristötaideprojektia.

Taiteilija:

Kuvanveistäjä Kain Tapper hankki taiteellisen koulutuksen Taideteollisessa oppilaitoksessa vuosina 19521955. Taiteilijan tuotannossa luonnonmateriaalit ja luontoon liittyvät sekä konkreettiset että symboliset aiheet ovat vallitsevia. Läheinen luontosuhde on perua hänen toiminnastaan metsätyömiehenä ja uitoilla ennen taiteilijan uraa.

Tuotteliaan taiteilijan töitä on ollut sadoissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Venetsian biennaalissa Kain Tapper edusti Suomea kahdesti, vuosina 1962 ja 1984.

Tapperille myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1990 ja akateemikon arvonimi vuonna 1996. Monista palkinnoista yleisölle tuttuja ovat ainakin Pro Finlandia -mitali, jonka Tapper sai vuonna 1976 sekä valtion taidepalkinto, joka Kain Tapperille myönnettiin vuonna 1985.

Turussa on Ajan virta -teoksen lisäksi toinenkin Kain Tapperin julkinen taideteos: Åbo Akademin Handelshögskolanin seinässä oleva Liike (1).

Aiheesta enemmän:

Turun kaupunki. Kain Tapper: Ajan virta; Kain Tapper: Ajan virta | Turku.fi

Kajander Kaj. Kain Tapper (19302004). Puun, kiven ja veden kuuntelija; Kain Tapper | Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin (keskisuomentaide.fi)

Katso myös:

● (1). Taidetta Turussa, 14.6.2024; Liike. Kain Tapper. 1964; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/06/liike-kain-tapper-1964.html



Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950.

  Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950. Kirkkotie 46.  Nummen kaupunginosassa sijaitseva keskiaikain...