maanantai 26. elokuuta 2024

Kapseli. Jani Rättyä. 2018.

 

Kapseli. Jani Rättyä. 2018. Yli-Maarian koulun piha. Kukkamaariankatu 44. 

Pohjois-Turussa nopeasti kasvaneen Yli-Maarian kaupunginosan vuonna 2018 käyttöön otetun koulun  ja Ypsilon-monitoimitalon pihalla on päivin ja öin huomiota kiinnittävä suurikokoinen metallinen käpy. Tuo teos on turkulaisen taiteilija Jani Rättyän corten-teräksestä tehty ympäristötaideteos Kapseli.

Veistos on samalla valotaideteos, sillä männyn kävyn muotoisen kapselin sisällä on valaistus, ja pimeällä valo heijastuu ulos ”käpysuomujen” raoista.



Luonnosta ja luonnonsuojelusta kiinnostuneen taiteilijan mielessä olivat koulu- ja kulttuurikohteeseen osuvasti lapsuuden leikit ja oppiminen sekä tulevaisuuden näkymät: Männynkävyn malliin yhdistyvät sekä yksinkertaisten leikkien kivet ja kävyt että valonsäteiden kuvaamana siementen vapauttama perintötekijöiden DNA:n leviäminen ympäristöön.


Kooltaan 2.7 metrin korkuinen ja neljän metrin pituinen Kapseli-veistos on tehty corten-teräksestä eli ruostumattomasta erikoisteräksestä, jonka pinnalle muodostuu nopeasti ohut ja stabiili, kuivana vaalea ja kosteana tummanruskea pinta.


Teos oli osana kaupungin sitoutumisessa niin kutsuttuun prosenttiperiaatteeseen, jonka perusteella yksi prosentti hankkeen kokonaiskustannuksista käytetään taiteeseen sekä rakennuksen ja ympäristön viihtyisyyden lisäämiseen.


Taiteilija:

Vuonna 1973 Nivalassa Pohjanmaalla syntynyt kuvataiteilija, kuvanveistäjä ja taidemaalari Jani Rättyä muutti Turkuun vuonna 1994. Hän opiskeli Limingan taidekoulussa, Turun piirustuskoulussa sekä Kuvataideakatemiassa, josta hän suoritti kuvataiteen maisterin tutkinnon vuonna 2014.

Kapseli- teoksen lisäksi Turussa on neljä muutakin Jani Rättyän julkista taideteosta: Freedom Lakkatien lastenkodin seinällä Vasaramäessä (1); Papu (viiden taiteilijan yhteistyö) Kupittaanpuistossa; Päivänkakkara (yhteisteos Antti Stöckellin kanssa Forum Marinumin pihalla) (2); Seinänläpikävelijä Varissuolla; Teksti tuntemattomalla kielellä Varissuolla.

Aiheesta enemmän:

● Turun kaupunki. Jani Rättyä; Kapseli; https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/museo/kokoelmat/ulkoveistokset/jani-rattya-kapseli

● Kuvataiteilijamatrikkeli. Jani Rättyä; https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/jani-rattya

● Rakennustietosäätiö. Taide rakentamisessa. Kapseli, Jani Rättyä. Turku; https://taiderakentamisessa.fi/kapseli/

Katso myös:

(1) Taidetta Turussa, 1.7.2024. Freedom. Jani Rättyä. 2011; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/07/freedom-jani-rattya-2011.html

(2)  Taidetta Turussa, 27.6.2024. Päivänkakkara. Jani Rättyä & Antti Stöckell. 2011; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/06/paivankakkara-jani-rattya-antti.html



Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...