sunnuntai 4. elokuuta 2024

Jänöset. Johanna Sinkkonen. 2021.

 

Jänöset. Johanna Sinkkonen. 2021. Tommilankadun päiväkoti. Tommilankatu 24, Ruohonpää.

Ruohonpään kaupunginosan Tommilankadulla otettiin vuoden 2022 alussa käyttöön uusi päiväkoti, jonka ulkoasu erottuu kaupunkimaisemassa iloisena kokonaisuutena. Kirkaan, valoisan keltaisen sävyttämän rakennuksen seinillä esiintyvät leikkisät jänishahmot ovat taiteilija Johanna Sinkkosen tilaustyönä suunnittelema, Turun kaupungin järjestämän suunnittelukilpailun voittanut Jänöset -niminen teoskokonaisuus.



Päiväkodin koillisen, Tommilankadulle ja vilkkaalle Satakunnantielle näkyvän julkisivun hallitsija on suurikokoinen, voikukkaa suussaan mutusteleva jänisreliefi. Alustastaan 17 senttiä kohoavan reliefin pääasiallinen materiaali on corten-terästä, mutta pintojen yksityiskohdat ovat kiillotettua ja maalattua alumiinia.


Päiväkodin luoteisen seinän murrettu keltainen sävy on valittu rohkaisemaan ja piristämään ja välittämään iloa ja avoimuutta päiväkotiyhteisölle.  Jänöset-hahmot on kuviopainettu seinäpinnan komposiittilevyille. Kadun puolelle näkyvän suurikokoisen Jänösen taustaväri on ruskeanmusta.


Taiteilija:

Vuonna 1983 syntynyt, Turussa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija Johanna Sinkkonen tunnetaan eloisista, usein liikkuvista, mielikuvituksellisista teoksista – erityisesti yhteisöllisistä ja paikkasidonnaisista julkisista teoksista. Sinkkonen on opiskellut ja valmistunut kuvataiteilijaksi Helsingin Alfa Art -taidekoulusta. Taideopintojen ja taiteilijan työn ohella Johanna Sinkkonen on opiskellut sähköasentajaksi, ja lisäksi hänellä on opintoja levyseppähitsaajan, hydrauliikan ja pneumatiikan aloilta.

Yhteisöllisyys on tärkeä osa Johanna Sinkkosen taiteessa, ja monet hänen teoksistaan ovatkin ryhmätöitä. Sinkkonen on Canadantuijat - työosuuskunnan perustajajäsen. Yleisölle tutuksi Johanna Sinkkosen taide on tullut tutuksi esimerkiksi Ruisrock-festivaaleilla, Kansanpuistoon valmistuneen Pink Flamingo -teoksen kautta.

Johanna Sinkkosen teoksia on ollut useissa näyttelyissä ja tapahtumissa Suomessa ja ulkomailla.

Aiheesta enemmän:

● Rakennustietosäätiö. Jänöset (seinä). Johanna Sinkkonen; https://taiderakentamisessa.fi/janoset-seina/

● Rakennustietosäätiö. Jänöset (reliefi). Johanna Sinkkonen; https://taiderakentamisessa.fi/janoset-reliefi/

● Turun Sanomat (Anu Välilä), 22.7.2021; Johanna Sinkkonen haluaa viedä taideprosesseja paikkoihin, joissa niitä ei yleensä koeta; https://www.ts.fi/uutiset/5375743

● Kuvataiteilijamatrikkeli. Johanna Sinkkonen; https://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/sinkkonen-johanna

 

 


Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950.

  Sankarihautojen muistomerkki, Pyhän Katariinan kirkko. Jussi Vikainen. 1950. Kirkkotie 46.  Nummen kaupunginosassa sijaitseva keskiaikain...