keskiviikko 14. elokuuta 2024

Josef Julius Wecksell. Yrjö Liipola. (1932). 1936.

 

Josef Julius Wecksell. Yrjö Liipola. (1932). 1936. Tuomiokirkkokatu 2, Åbo Akademin kirjaston edusta.

Turun tuomiokirkon ja Åbo Akademin kirjaston välisen Tuomiokirkkokadun varrella seisova patsas kunnioittaa yhtä maamme tärkeimmistä suomenruotsalaisista kirjailijoista. Turussa syntynyt kirjailija ja runoilija Josef Julius Wecksell (1838–1907) julkaisi lyhyen uransa aikana vain kaksi teosta. Yleisesti tunnetun, vuonna 1863 ilmestyneen Daniel Hjort -teoksen lisäksi hän julkaisi runokokoelman Valda undomsdikter (1860).



Varsinaissuomalaisen kuvanveistäjän Yrjö Liipolan Josef Julius Wecksell -pronssiveistos pystytettiin vuonna 1936. Patsaan rahoitti Turkuun useita huomattavia kulttuurihankkeita lahjoittanut kunnallisneuvos G.A. Petreliuksen lahjoitusrahasto.




Daniel Hjort -näytelmä kantaesitettiin Helsingissä jo vuotta ennen kirjan ilmestymistä. Kirjan esipuheen kirjoitti kirjallisuuden professori ja kansallisen herätyksen kärkihahmoihin lukeutunut Fredrik Cygnaeus. Yhteiskunnallisesti merkittävän ja erityisesti psykologisia suhteita kuvanneen näytelmän tapahtumat ajoittuvat Kaarle-herttuan aikaan sekä 1950-luvun Turun linnaan. Teos on suomennettu useaan kertaan, ja näytelmää on esitetty myös ulkomailla. Näytelmään perustuu myös Selim Palmgrenin Daniel Hjort -ooppera, jonka kantaesitys oli Turussa vuonna 1910.


Kirjailija J.J. Wecksell sairasti skitsofreniaa, ja hän vietti vuodesta 1865 elämänsä loppuun saakka Lapinlahden sairaalassa.


Taiteilija:

Tl Koskella syntynyt ja elänyt kuvanveistäjä Yrjö Liipola (1881–1971) opiskeli Turun piirustuskoulussa sekä ulkomailla ainakin Firenzessä, Berliinissä ja Pariisissa. Hän asui ja työskenteli pitkään myös Unkarissa ja toimi sekä Suomen konsulina Unkarissa että Unkarin konsulina Suomessa.

Liipola tunnetaan etenkin useiden merkkihenkilöiden patsaista sekä vapaussodan ja toisen maailmansodan sankaripatsaista ja -muistomerkeistä. Taiteilijan kotikunnassa Tl Koskella on Yrjö Liipola -museo, jolle taiteilija lahjoitti taidekokoelmansa.

Yrjö Liipolalle myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1952.

Aiheesta enemmän:

● Turun kaupunki. Yrjö Liipola: J.J. Wecksell; Yrjö Liipola: J. J. Wecksell | Turku.fi

Väänänen Marjatta. Yrjö Liipola. Aikakautensa ensimmäisiä. Yrjö Liipolan taidemuseo; Yrjö Liipolan historiikki – Yrjö Liipolan taidemuseo (koski.fi)

● Tuomisto Aira. 2020. Kotona – Monumenttien aika. Jatkumo kuvanveistäjä Yrjö Liipolan taiteessa 19341956. 157 sivua. Julkaisija/Kustantaja Marjaana Tuomisto. ISBN 978-952-94-3574-6 

 


Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...