sunnuntai 18. elokuuta 2024

Juhana III. Sofia Saari. 2009.

 

Juhana III. Sofia Saari. 2009.  Linnankatu 3, Casagranden talo, Julinin kortteli, sisäpiha.


Turun vanhan keskustan rakennuskantaa on korjattu ja entisöity vuosikymmenien ajan, ja restaurointityön 30-vuotisen menestyksen kunniaksi Casagranden talon (entiseltä nimeltään Ingmanin talo) sisäpihalla paljastettiin 2009 kuvanveistäjä Sofia Saaren suunnittelema kuningas Juhana III:n rintakuva.  




Pitkäpartaisena, noin 50-vuotiaana kuvattu Juhana sopii Suomen ja Turun historian merkkihenkilönä juuri tälle paikalle. Turun linnaa isännöinyt, Suomea käskynhaltijana hallinnut Juhana Herttua, määräsi vuonna 1588, valtakunnan hallitsijaksi (kuningas Juhana III) noustuaan tontille rakennettavaksi kirkon suomenkieliselle väestölle.

 

Uuden kirkon välttämättömyyttä perusteltiin sillä, että ruotsinkieliset olivat ottaneet hallinnan läheisestä Turun tuomiokirkosta. Juhanan määräämää kirkkoa ei kuitenkaan koskaan rakennettu.

 

Juhana III oli Ruotsin kuningas vuosina 1568–1592. Tätä ennen hän oli Suomen herttua vuosina 1556–1563, jonka ajan hän asui Turun linnassa. Kuninkaana ollessaan, vuonna 1581 Juhana otti itselleen arvonimen Suomen suuriruhtinas.



Arkkitehti Benito Casagranden tilaama ja taiteilija Sofia Saaren toteuttama Juhana III -rintakuvapatsas paljastettiin vuonna 2009. Sofia Saaren tuotantoa on myös Porissa sijaitseva Juhana Herttuan kokovartalopatsas.



Taiteilija:

 

Turussa vuonna 1976 syntynyt kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Sofia Saari valmistui kuvanveistäjäksi Italiassa, Venetsian kuvataideakatemiassa vuonna 1998. Hän on opiskellut myös Turun piirustuskoulussa, Kuvataideakatemiassa ja Taideteollisessa korkeakoulussa, jossa hän valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2002. 

 

Juhana-veistosten lisäksi Sofia Saaren tunnettuja julkisia töitä ovat muun muassa presidentti Risto Rytin rintakuva Porissa, näköisveistos nuoresta Eino Leinosta Kajaanissa sekä seiväshyppääjä, maailmanennätysmies Pentti Nikulan patsas Somerolla. Juhana III -veistoksen kanssa samassa korttelissa on toinenkin Sofia Saaren julkinen teos, näköisveistos kellarimestari Seipelistä (Vähätorin julkiset tilat). Hänen töitään on museoissa ja muissa kokoelmissa, ja hän on osallistunut kymmeniin näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla.

 

Aiheesta enemmän:

 

● Tarja-Tuulikki Laaksonen. 2006. Juhana-herttuan tuloa Turkuun juhlittiin 450 vuotta sitten. Turun Sanomat, 23.6.2006; https://www.ts.fi/puheenvuorot/1074129279 


● Sofia Saari; https://sofiasaari.com



Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...