keskiviikko 18. syyskuuta 2024

Pehr Kalm Revival. Jan-Erik Andersson. 2012.

Pehr Kalm Revival. Jan-Erik Andersson. 2012. Piispankatu 17; Aurajokiranta, Sibelius-museon takapiha. 

Turun ja koko Suomen tieteen historian kiistattomiin suurmiehiin lukeutuva Pehr Kalm syntyi vuonna 1716 Ruotsissa ja kuoli Turussa vuonna 1779. Tunnetuin Kalmin saavutuksista on monivuotinen tutkimus- ja keräilymatka Pohjois-Amerikkaan, josta kasvitieteilijä toi kotimaahansa lukuisia täällä aikaisemmin tuntemattomia kasvilajeja.


Kalm oli paitsi kasvitieteilijä ja tutkimusmatkailija myös pappi, ja hän toimi myös Turun Akatemian talousopin professorina ja rehtorina. Kalmin kasviperintöä säilyttää nykysinkin Aurajoen rannassa, Åbo Akademin laitosrakennusten ja Sibeliusmuseon kupeessa oleva, vuonna 1760 valmistunut puutarha, jonka kruununa on kookas, Kalmin itsensä istuttama tammi.

Puutarhaan on sijoitettu turkulaisen taiteilijan Jan-Erik Anderssonin suunnittelema ympäristötaideteos Pehr Kalm Revival, jonka muodostavat istutukset sekä niitä ympäröivät punaisista metallitangoista luodut kaaret.

Teos herätti ennen valmistumistaan paljon huomiota ja vastustustakin, koska muistomerkin katsottiin hallitsevan arvokasta kansallismaisemaa ja mahdollisesti vahingoittavan tammipuiden juuristoa. Kevennetyssä muodossa muistomerkki valmistui vuonna 2012. Åbo Akademin säätiön tilaama muistomerkki suunniteltiin kunnioittamaan paitsi Kalmia myös Åbo Akademille rahaa lahjoittaneita kansalaisia ja yhteisöjä.


Pehr Kalmin tammi.

Taiteilija:

Turussa vuonna 1954 syntynyt taiteilija Jan-Erik Andersson on suorittanut luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon Åbo Akademissa vuonna 1981. Turun piirustuskoulussa hän opiskeli vuosina 19791982. Taideopintojensa huippuna Jan-Erik Andersson valmistui kuvataiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiassa vuonna 2008. Osana tohtorin tutkintoa hän suunnitteli ja rakensi Hirvensalon saareen Life on a Leaf -talon, joka kuuluu myös Turun kaupungin taidekokoelmaan.

Andersson on monipuolinen, kuvataiteen ja kuvanveiston lisäksi ympäristö- ja performanssitaiteen osaaja. Ansioistaan Andersson on saanut valtion viisivuotisen taiteilija-apurahan kahdesti (1999 ja 2008) ja lisäksi vuonna 2004 valtion lastenkulttuuripalkinnon. Valtion taiteilijaeläke Anderssonille myönnettiin vuonna 2015. Jan-Erik Andersson on turkulaisen taiteilijayhdistys Arte ry:n kunniajäsen.

Turussa on Pehr Kalm Revival  -teoksen lisäksi kuusi muutakin Jan-Erik Anderssonin julkista ulkoilmateosta: Fredrika Runeberg ja piste Itäisellä Rantakadulla, Abo Vetus Ars Nova -taidemuseon muurissa (1);  Life on a Leaf Hirvensalossa; Papu (yhteisteos viiden taiteilija kanssa) Kupittaanpuistossa  Aurajokirannassa; Sateenkaaren salaisuus Biolaaksossa; Turun Linnantontun ja Valpuri Innamaan kohtaaminen Teatterisillalla (Aurajoen ylittävällä sillalla ja rantamuurissa Kaupunginteatterin tuntumassa); Neliosainen Mielikuvituksen horisontti Pääskyvuoren koulussa ja koulun pihalla.

Aiheesta enemmän:

● Turun Sanomat, 12.1.2012. Typistetty Pehr Kalm Revival sai myönteisen lausunnon; https://www.ts.fi/uutiset/297630  

● Åbo Akademi. Pehr Kalm Revival; finaali_ilman_taustaa.pdf (abo.fi)

● Jan Erik Andersson. Pehr Kalm Revival. Environmental Artwork, 2012; https://www.anderssonart.com/pehr-kalm-revival/ 

● Peura Aaja, Lehtonen Maria & Heinonen Maarit. 2014. Pehr Kalmin kasvit Piispankadulla. 32 sivua. Svenska Kulturfonden, Åbo Akademi, Maa- ja Elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT); https://core.ac.uk/download/pdf/52250378.pdf

Katso myös:

● (1). Taidetta Turussa, 5.7.2024. Fredrika Runeberg ja piste. Jan-Erik Andersson. 2007; https://taidettaturussa.blogspot.com/search?q=Fredrika+Runeberg



 

Teksti tuntemattomalla kielellä. Jani Rättyä. 2004.

Teksti tuntemattomalla kielellä. Jani Rättyä. 2004. Varissuo. Suurpäänkatu 31A. Varissuo tunnetaan suurena ja monikulttuurisena lähiönä, jo...