maanantai 9. syyskuuta 2024

Vääntö. Maja Breife & Hans-Peter Schütt. 2017.

 

Vääntö. Maja Breife & Hans-Peter Schütt. 2017. Siilinkatu 5, Pansio.

Tunnetun turkulaisarkkitehdin Erik Bryggmanin suunnittelema, suojeltu Laivateollisuuden asuinalue Pansiossa sai näkyvän ja tarpeellisen maamerkin Turun päivänä vuonna 2017. Siilinkadun varrelle, puistoon pystytettiin tuohon aikaan paikallisten  pansiolaistaiteilijoiden Maja Breifen ja Hans-Peter Schüttin suunnittelema puinen Vääntö-niminen veistos. 




Tekijöiden mukaan teoksessa on lupa kiipeillä, istuskella tai pitää vaikka piknik. Idealtaan käyttötaideteos Vääntö kunnioittaa paikallisen laivanrakennuksen historiaa. Paikalliset asukkaat olivat mukana patsaan valmistus- ja pystytystalkoissa.

Valtaosin puisista omakoti- ja rivitaloista koostuva Laivateollisuuden asuinalue on määritelty ja listattu Valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.  Alueella on 42 rakennusta, jotka valmistuivat 1940-luvun lopulla. Taloja on kunnostettu ja modernisoitu suojelualueen hengessä ja säilyttäen alkuperäistä luonnetta. Vääntö on hyvä osoitus  tavoitteesta lisätä alueen viihtyisyyttä.

Taiteilijat:

Maja Breife on todellinen kosmopoliitti: vuonna 1976 Öölannin saarella syntynyt ruotsalainen, myöhemmin 21 vuoden ajan monessa paikassa asunut ja työskennellyt taiteilija (Ruotsissa Dals Långed, Göteborg; Norjassa Oslo; Suomessa 15 vuotta Sipoo, Turku, Jyväskylä), ja vuonna 2018 hän muutti takaisin Öölantiin.

Maja Breife opiskeli ja suoritti maisterin tutkinnon Norjassa Oslon Håndverk- og Kunstindustriskolenissa, metallitaiteen linjalla. Tätä ennen hän opiskeli taidealaa Ruotsissa (Göteborg, KV Konstskola sekä Dals Långed, Stenebyskolan).

Maja Breife on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu sekä kuvataiteilijana että korusuunnittelijana. Hän on sekä työskennellyt että esittänyt töitään Ruotsin ja Suomen lisäksi monissa maissa.

Yhteistyössä Hans-Peter Schüttin kanssa taiteilijapari saavutti suurta suosiota omakohtaiseen kokemukseen perustuvalla, lapsettomuuden aiheuttamaa taakkaa kuvaavalla Sen pituinen se -teoksella, joka kiersi eri paikkakunnilla (Turun Taidehallissa keväällä 2019).

Vuonna 1975 syntynyt suomalainen kuvataiteilija Hans-Peter Schütt on toiminut taiteilijana yli kahden vuosikymmenen ajan. Monipuolinen Schütt tunnetaan paikkaan sidonnaisista, yleiseen hyvinvointiin tai yhteiskunnallisesti tärkeisiin teemoihin keskittyvistä teoksista. Paitsi maalaustaiteessa, piirustuksessa, ja grafiikassa, Schütt on aktiivisesti mukana julkisten installaatioiden ja katutaiteen parissa. Tärkeä osa Schüttin taiteellisesta tuotannosta on tehty ja julkaistu yhdessä kuvataiteilija Maja Breifen kanssa.

Hans-Peter Schütt opiskeli ja valmistui kuvataiteen maisteriksi Taideteollisessa Korkeakoulussa (nykyisin Aalto-yliopisto) vuonna 2005. Taidegrafiikkaa hän opiskeli vuonna 2002 Oslossa (Statens Hantverk og Kunstindustriskola).

Hans-Peter Shüttin ensimmäinen julkinen seinämaalaus valmistui jo vuonna 2001. Hän on aktiivinen myös taidealan järjestöissä, ja on muun muassa turkulaisen Jänis-gallerian perustajajäsen. Hans-Peter Schütt on toiminut taiteilijan työnsä ohella myös Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) ympäristötaiteen läänintaiteilijana.

Aiheesta enemmän:

Turun kaupunki, 13.9.2017; https://www.turku.fi/uutinen/2017-09-13_turun-paivan-juhla-pansiossa-kokoaa-alueen-asukkaat-ja-toimijat-yhteen

● Museovirasto, 2009. Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriyhmäristöt RKY: Turku, Varsinais-Suomi. Pansion Laivateollisuuden asuinalue; https://rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1441


Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...