lauantai 14. syyskuuta 2024

Pohjoinen. Micha Ullman. 1996.

 

Pohjoinen. Micha Ullman. 1996. Varvintori.

Moni Varvintorilla kulkeva kävelijä tai pyöräilijä tulee tietämättään kulkeneeksi ympäristötaideteoksen läpi. Torin itälaidalla olevat suorakulmaiset, tarkoin asetellut kivet ovat kokonaisuus, jossa kuvataan tärkeää osaa Turun historiasta.

Pro Cultura -säätiön ympäristötaideprojektiin kuuluva, , taiteilija Micha Ullmanin teos nimeltä Pohjoinen sijaitsee paikalla, jossa oli aikaisemmin telakka. Eri kokoisten, alustastaan kohoavien graniittisten kappaleiden järjestyksessä voi nähdä laivan rungon ääriviivat.


Kiviä on laajuudeltaan 20 x 6 -metrisessä teoksessa kaikkiaan 13 kappaletta, ja kivien asemat on sijoitettu siten, että niiden ääriviivat kuvaavat muinoin telakalla rakennettavan laivan tukemisessa käytettyjä paalutuksia.


Teos kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan.

Taiteilija:

Micha Ullman on israelilainen, vuonna 1939 syntynyt kuvanveistäjä ja taiteen professori. Ullman on opiskellut Jerusalemissa Bezalel Academy of Arts and Design -oppilaitoksessa sekä myöhemmin Lontoossa Central School of Arts and Crafts -oppilaitoksessa. Hän on toiminut opettajana sekä Israelin Bezalel-akatemiassa, että Saksassa Düsseldorfin taideakatemiassa sekä Israelissa Haifan ylipistossa. Vuosina 1991–2005 Micha Ullman toimi taiteen professorina Stuttgartin taideakatemiassa.

Ullman on suunnitellut useita julkisia ulkoilmassa sijaitsevia ympäristötaideteoksia, joista osa on luonteenomaisesti maanalaisia, useissa eri maissa.

Micha Ullmanin kansainvälisesti tunnetuin teos on Berliinissä vuonna 1995 paljastettu Bibliotek -ympäristötaideteos, joka on natsien toteuttamien kirjarovioiden muistomerkki. Teos on maan alle sijoitettu, tyhjistä hyllyistä koostuva suljettu kirjasto, jossa olisi tilaa 20 000 kirjalle. Kirjastoa pääse katsomana maan tasalla olevan ikkunan kautta.

Aiheesta enemmän:

Turun kaupunki. Micha Ullman: Pohjoinen; Micha Ullman: Pohjoinen | Turku.fi




Pehr Kalm Revival. Jan-Erik Andersson. 2012.

Pehr Kalm Revival. Jan-Erik Andersson. 2012. Piispankatu 17; Aurajokiranta, Sibelius-museon takapiha.  Turun ja koko Suomen tieteen histori...