maanantai 16. syyskuuta 2024

Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

 

Kupliva Kulma ~  H2O. Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7.

Harva Martinkatua Myllytunneliin autoileva tai edes verkkaisemmin kävellen tai pyörällä kadunvartta kulkeva taitaa huomata asuinkerrostalon seinässä olevaa ympäristötaideteosta. Kadulle näkyvä teos on osa taiteilija Miika Karttusen suunnittelemasta, Turun Martinkulma -asunto-osakeyhtiön 70-vuotisjuhliinsa tilaamasta kolmiosaisesta, ruostumattomasta teräksestä hitsatusta Kupliva Kulma -teoksesta.  

Kupliva Kulma ~ CO2. 

Teoksessa Karttunen esittää, ”taiteilijan vapaudella”, veden (H2O), hiilidioksidin (CO2) ja hiilihapon (H2CO3) molekyylimallit. Rakenteet esitetään suuntaa-antavasti oikeissa suhteissa, ja siksi taiteilija on lisännyt teosnimiin matemaattista likiarvoa osoittavan -etuliitteen.

Kupliva Kulma ~  H2CO3. 

Kuplivan Kulman kolme osaa ovat:

CO2: kadun puolella kahteen seinään ja niiden väliseen nurkkaan kiinnitetty reliefiveistos (koko: 100x113x90 cm);

H2CO3: edellisen edessä pihalaatoitukseen maalattu rakennepiirros;

H2O: sisäpihalla oleva suurikokoinen pääteos, jonka luokse pääsee maalauksen kulmalta alas johtavien portaiden kautta. Tämä osa, (“Vesi”) näkyy valtaosaan talon asunnoista (koko: 230x220x320 cm).


Taideteoshankinta lähti talon asukkaan toiveesta. Taiteilija Karttuselle annettiin vapaat kädet teoksen suunnitteluun. Kyseinen rakennus on arvokas jo sellaisenaan, sillä talon on suunnitellut arvostettu arkkitehti Aarne Ervi. 

Taideteoksen julkistus oli juhlallinen ja poikkeuksellinen tilaisuus. Teoksen suurin kappale kuljetettiin Martinsillan pieleen kirkkoveneellä Aurajokea pitkin, ja tästä kuoma-auton lavalla pystytyspaikalle. Koko hankkeen mahdollisti teräsrakenteita valmistavan Laketek-yhtiön taloudellinen apu. Yhtiön tiloissa taiteilija taivutti ja hitsasi teoksensa terästangot.



Taiteilija:

Miika-Lauri Karttunen on vuonna 1962 Helsingissä syntynyt, nykyisin Turussa asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Hän opiskeli kuvanveistolinjalla Kankaanpään taidekoulussa vuosina 19911994 sekä kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiassa vuosina 20032005. Näiden jälkeen hän on kouluttautunut täydennyskoulutuksena Satakunnan Ammattikorkeakoulussa vuosina 20062008 sekä kuvanveistoa Viron taideakatemiassa Tallinnassa vuonna 1992.

Taidealan opintojen lisäksi Miika Karttunen on opiskellut savirakentajaksi Rasekossa (Raision seudun koulutuskuntayhtymä) vuonna 2020. Turun yliopistossa hän suoritti Luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon, sovellettu matematiikka pääaineena, vuonna 2014.

Karttusen töitä on ollut kymmenissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä kotimaan lisäksi ulkomailla ainakin Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Skotlannissa. Oman taiteilijan työnsä lisäksi Miika-Lauri Karttunen on toiminut alan opettajana muun muassa Paasikiviopistossa, Turun ja Kaarinan kansalaisopistoissa sekä lukuisissa yhteisöllisissä taidehankkeissa. Kuvataiteiden ja kuvanveiston lisäksi Karttusen taiteellinen toiminta ulottuu monipuolisesti myös musiikkiin.

Vuonna 2003 Miika Karttunen voitti Turun taidemuseo 100 vuotta -kilpailun Pieni suuri – vanha nuori -teoksellaan.

Turussa on Kupliva Kulma -teoksen lisäksi toinenkin Miika-Lauri Karttusen julkinen teos: ITU – IN SITU Elävän Kulttuurin Koroinen -puistossa Koroisissa.

Aiheesta enemmän:

● Rakennustietosäätiö. Taide rakentamisessa. Miika-Lauri Karttunen: Kupliva kulma H2O; https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/teos/kupliva-kulma-h2o

● Rakennustietosäätiö. Taide rakentamisessa. Miika-Lauri Karttunen: Kupliva kulma CO2; https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/teos/kupliva-kulma-co2

● Aamuset (Ilkka Lappi), 17.10.2021. Taloyhtiö juhli Martissa seitsenkymppisiään Aurajokea pitkin soudetulla taideteoksella; https://aamuset.fi/artikkeli/5452446

● Kotitalolehti (Matti Tuovinen), 8.2.2022. Turkulainen taloyhtiö hankki pihalleen taideteoksen – sen saapuminen oli tapaus; https://www.kotitalolehti.fi/turkulainen-taloyhtio-hankki-pihalleen-taideteoksen/

● Kuvataiteilijamatrikkeli. Miika-Lauri Karttunen; https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/karttunen-miika-lauri



Pehr Kalm Revival. Jan-Erik Andersson. 2012.

Pehr Kalm Revival. Jan-Erik Andersson. 2012. Piispankatu 17; Aurajokiranta, Sibelius-museon takapiha.  Turun ja koko Suomen tieteen histori...