lauantai 28. syyskuuta 2024

Pyhä Birgitta. Raimo Heino. 1993.

Pyhä Birgitta. Raimo Heino. 1993. Turun katolinen kirkko, Birgittasisarten majoitus. Ursininkatu 15a.


Ursininkadun varrella sijaitsevan Turun katolisen kirkon laajennus vihittiin käyttöön vuonna 2016, ja tuolloin myös paljastettiin Irma ja Benito Casagranden lahjoittama, Pyhä Birgitta -pronssiveistos. Veistoksen tekijä on professori Raimo Heino.



Pyhä Birgitta, virallisesti Birgitta Birgerintytär (Birgitta Birgersdotter; 1303–1373), oli ruotsalainen profeetta ja hengellisen birgittalaisjärjestön perustaja. Hän oli aatelisnainen, jolle Neitsyt Maria ilmestyi jo Birgitan lapsuudessa. Paavi Bonifatius IX julisti Birgitan pyhimykseksi 7.10.1391, ja tämän tapahtuman muistoksi lokakuun seitsemäs päivä on edelleen Birgitan muistopäivä. Hän oli Pohjolan ainoa naispyhimys.



Uskonnollisen toimintansa ohella Birgitta oli merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka antoi muun muassa Ruotsin kuninkaalle maallisiakin ohjeita, jopa lähdöstä sotaiselle ristiretkelle Novgorodiin. Uskonnollisen elämän merkkipaalu oli Birgitan matka Roomaan vuonna 1350. Roomassa hän sai paljon julkisuutta ja vaikutusvaltaisia kontakteja näkyjensä ansiosta. Hän tapasi myös paavin, jonka päätöksiin Birgitta pyrki suoraan vaikuttamaan.




Vuonna 1371 paavi myönsi luvan birgittalaisluostarin perustamiseen Vadstenaan. Ensimmäinen myös naisille tarkoitettu luostari perustettiin vasta Birgitan kuoltua. Pyhimyksen arvo hengellisenä tiennäyttäjänä on suuri, ja ekumenian arvoa korostavan  Pyhän Birgitan sääntökunnan mukaan toimitaan ympäri maailmaa.



Naantaliin vuonna 1438 perustettu birgittalaisluostari Vallis Gratiae (Armonlaakso) oli ensimmäinen laitos, joka sivisti naisia. Luostarin ympärille perustettiin Naantalin kaupunki.

 

Taiteilija:

 

Kuvanveistäjä Raimo Heino (1932–1995) opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1954–1957. Kuvaamataidon opettajaksi hän valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1963. Taiteilijan työnsä lisäksi Raimo Heino toimi kuvaamataidon opettajana eri oppilaitoksissa vuosien 1960 ja 1991 välillä.

 

Monien julkisten veistosten ja muistomerkkien lisäksi Raimo Heino tunnetaan mitalien suunnittelijana. Hänen tunnetuin – ja varmasti jokaisen suomalaisen tuntema – suunnittelutyönsä on Suomen kahden euron kolikko, johon on kuvattu lakan kukkia ja marjoja.

 

Turun Pyhä Birgitta -veistoksen lisäksi Raimo Heino suunnitteli myös Naantalin Birgittalaisnunna-veistoksen.

 

Raimo Heinolle myönnettiin valtion 15-vuotinen taiteilija-apuraha vuonna 1982. Pro Finlandia -mitali hänelle myönnettiin vuonna 1985.

 

Aiheesta enemmän:

● Cantell, Risto. 2003. Pyhä Birgitta – ekumenian edelläkävijä. Suomen Ekumeninen Neuvosto; https://ekumenia.fi/aineistot/pyha-birgitta-ekumenian-edellakavija/

● Kansallisbiografia (Marja Sakari; 2004). Heino, Raimo (1932-1995) kuvanveistäjä, mitalitaiteilija, järjestövaikuttaja; https://www.kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/1374





 

Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...