perjantai 6. syyskuuta 2024

Kukka. Mika Natri. 2021.

 

Kukka. Mika Natri. 2021. Linnanfältti, Byygelinkulman aukio, Amiraalistonkatu-Fleminginkatu.

Turun nopeasti kehittyvä ja kasvava asuinalue, Turun linnan läheisyydessä sijaitseva Linnanfältti on yksi Suomen edistyneimmistä puurakentamisen esimerkkikohteista. Turun kaupungin kunnianhimoisena tavoitteena on ollut myös edistää alueen viihtyisyyttä ja kulttuuriarvoja laajalla ympäristötaiteen ohjelmalla. Tämän hankkeen ensimmäinen teos, kuvanveistäjä Mika Natrin Kukka pystytettiin vuonna 2021.

Metalliveistos on korkeudeltaan 5.5-metrinen. Varren yläosassa on kuusi led-valospottia, jotka valaisevat kukan terälehtien alapintoja.




Taiteelle on suunniteltu merkittävää osaa Linnanfältissä. Turun Kiinteistöliikelaitos tilasi neljältä Turun seudun kuvataiteilijalta luonnoksia ja ehdotuksia alueelle toteutettaviksi taidehankkeiksi. Kilpailun voitti Mika Natrin kukka-aiheinen suunnitelma, jossa teokset olisivat paitsi esteettisiä myös käyttötaidetta palvellen esimerkiksi penkkeinä, pöytinä ja valaisimina. Suunnitelmassa varattiin paikat kaikkiaan 23 teemaan liittyvälle teokselle.



Kunnianhimoisen taidesuunnitelman toteutus on viivästynyt. Lähes kaikki alueen asuinrakennukset ovat valmistuneet, mutta taidehankkeesta on toteutunut vasta prototyyppimäinen Kukka. Taiteilija Natri olisi halukas toteuttamaan kaikki 23 teosta, mutta käytännön päätöksiä ei ole. Alustavassa suunnitelmassa Natrilla on kolmeen malliin perustuvia kukkateoksia, jotka voisivat olla osin sarjatuotantoa, mutta veistokset olisivat kaikki uniikkeja.


Taiteilija:

Vuonna 1969 Säynätsalossa syntynyt, nykyisin turkulainen kuvataiteilija, kuvanveistäjä, taidemaalari ja installaatiotaiteilija Mika Natri valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2003 Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta. Aikaisemmin hän opiskeli Lahden kansanopiston kuvataidelinjalla vuosina 1998–1999. Taidekasvatusta, taidehistoriaa ja multimedia-alaa hän opiskeli Jyväskylän yliopistossa vuosina 1994–1998.

Teoksillaan yhteiskunnallisestikin kantaa ottavan Natrin taiteellinen toiminta on monipuolista. Hän työskentelee maalauksen, kuvanveiston, installaatioiden ja julkisten taideteosten parissa.

Mika Natri on osallistunut kymmeniin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, ja hän on pitänyt parikymmentä yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla Saksassa ja Puolassa. Julkisia töitä ja tilausteoksia Natrilla on reilut parikymmentä. Natri on useasti palkittu mitali-, postimerkki- ja taidekilpailuissa, ja ainakin neljässä kilpailussa hän on saavuttanut ykkössijan.

Turun ulkoilmataiteessa Mika Natrilla on Kukka -teoksen lisäksi kolme muutakin julkista ulkoveistosta: Pilvet Läntisellä Rantakadulla (1); Unikot Turun ja Raision rajan tuntumassa Mälikkälässä (2); Solmu vanhalla telakka-alueella (Eerik Pommerilaisen Ranta).

Aiheesta enemmän:

● Rakennustietokeskus. Taide rakentamisessa. Kukka. Mika Natri; https://taiderakentamisessa.fi/kukka/

● Turun Sanomat, 16.4.2021. Kukka-teos Linnanfältin alueelle – lisää tulossa mahdollisesti myöhemmin;  https://www.ts.fi/uutiset/5284994

● Turun Sanomat (Jari Heino), 13.1.2024. Linnanfältin Kukka-ketoa saatetaan karsia – taiteilija Mika Natri uumoilee, että Turku ei tilaa aiottua 23 taideteosta; https://www.ts.fi/uutiset/6211021

● Taidemaalariliitto. Mika Natri; https://www.painters.fi/julkinentaide/natri-mika/ 

Katso myös:

 ● (1). Taidetta Turussa, 22.6.2024. Pilvet. Mika Natri. 2006; ; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/06/pilvet-mika-natri-2006.html

● (2). Taidetta Turussa, 31.7.2024. Unikot. Mika Natri. 2018; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/07/unikot-mika-natri-2018.html


 

Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...