keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Unikot. Mika Natri. 2018.

 

Unikot. Mika Natri. 2018. Mälikkälä, Suoniityntie, Turun ja Raision rajan tuntumassa.

Turun ja Raision rajan tuntumassa Mälikkälän kaupunginosassa sijaitseva, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n (VASO) kohde käsittää 41 rivi- ja paritaloasuntoa. Kohde valmistui vuonna 2018, ja tällöin talojen pihapiiriin pystytettiin taiteilija Mika Natrin Unikot-teos talonrakennusalan prosenttiperiaatteen hengessä (vähintään yksi prosentti kokonaiskustannuksista käytetään taiteeseen rakennuksen ja sen ympäristön viihtyisyyden parantamiseksi).



Unikot-teos koostuu viidestä, korkeudeltaan noin 5.5-metrisestä, oksidoidusta teräksestä valmistetusta veistoksesta, joiden muoto kuvastaa taloyhtiön nimikkokukkaa.


Taiteilija:

Vuonna 1969 Säynätsalossa syntynyt, nykyisin turkulainen kuvataiteilija, kuvanveistäjä, taidemaalari ja installaatiotaiteilija Mika Natri valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2003 Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta. Aikaisemmin hän opiskeli Lahden kansanopiston kuvataidelinjalla vuosina 1998–1999. Taidekasvatusta, taidehistoriaa ja multimedia-alaa hän opiskeli Jyväskylän yliopistossa vuosina 1994–1998. Teoksillaan yhteiskunnallisestikin kantaa ottavan Natrin taiteellinen toiminta on monipuolista. Hän työskentelee maalauksen, kuvanveiston, installaatioiden ja julkisten taideteosten parissa.

Mika Natri on osallistunut kymmeniin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, ja hän on pitänyt parikymmentä yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla Saksassa ja Puolassa. Julkisia töitä ja tilausteoksia Natrilla on reilut parikymmentä. Natri on useasti palkittu mitali-, postimerkki- ja taidekilpailuissa, ja ainakin neljässä kilpailussa hän on saavuttanut ykkössijan.

Turun ulkoilmataiteessa Mika Natrilla on Unikot -teoksen lisäksi kolme muutakin julkista ulkoveistosta: Pilvet Läntisellä Rantakadulla (1); Solmu vanhalla telakka-alueella (Eerik Pommerilaisen Ranta) sekä Kukka Linnanfältin asuinalueella.

Aiheesta enemmän:

● Kuvataiteilijamatrikkeli. Mika Natri; Unikot / Poppies; https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/teos/unikot-poppies

● Rakennustietosäätiö. Unikot. Mika Natri; https://taiderakentamisessa.fi/unikot/

● Turun Sanomat (Annina Karhu), 22.5.2018. Mika Natrin Unikot nousivat ilahduttamaan Mälikkälään taiteilija ihmettelee julkisen taiteen herättämää närää; https://www.ts.fi/kulttuuri/3958434

 Katso myös:

 ● (1). Taidetta Turussa, 22.6.2024. Pilvet. Mika Natri. 2006; ; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/06/pilvet-mika-natri-2006.html

 


Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021.

  Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021. Aurajoki, Varvintori. Aurajoessa, Varvintorin kohdalla telakoituna...