lauantai 13. heinäkuuta 2024

Remains. Vhils (Alexandre Farto). 2011.

 

Remains.  Vhils (Alexandre Farto). 2011. Telakkaranta, Aurajoen itäranta. 


Aurajoen suupuolella, joen itäpuolella Telakkarannan uuden kerrostaloalueen laituritasanteella seisoo laivan irrotettu keulaosa, jonka pinnassa on ihmishahmoja. Vanhoista, telakka- ja merenkulun alalla työskennelleiden henkilöiden valokuvista mallinsa saaneet kasvokuvat on leikattu keinotekoisesti ruostutettuun metallipintaan.


Turku 2011 -säätiön Turun kulttuuripääkaupunkivuonna tilaama Remains-ympäristötaideteos oli ensin joen toisella puolella Forum Marinum -merikeskuksen pihalla.





Turkulaisen laivanrakennusteollisuuden historiaa kunnioittavan teoksen tekijä on portugalilainen kuvataiteilija Alexandro Farto, joka käyttää taiteilijanimeä Vhils. Taiteilija pitää kiinni yksityisyydestään – ei anna haastatteluja eikö salli itseään valokuvattavan.




Kuuden metrin korkuisen ja viiden metrin levyisen Remains-teoksen pintaan leikatut satama- ja telakkatyöläisten kasvokuvat Vhils teki Turun telakalla. 


Remains Telakkarannan jokimaisemassa –  kuvattuna Suomen Joutsenen kannelta.

Taiteilija:


Vuonna 1987 syntynyt Alexandre Farto asuu ja työskentelee Lontoossa ja Lissabonissa. Hän opiskeli Byam Shaw School of Art -oppilaitoksessa Lontoossa.

 

Vhilsin töitä on pysyvästi muraaleina, ja erillisteoksia on ollut näyttelyissä monissa Euroopan maissa ja muun muassa Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Erityisen maininnan ansaitsee Pariisissa, YK:n Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön (UNESCO) rakennuksen seinään tilattu suurikokoinen teos – ensimmäinen ulkotaideteos milloinkaan järjestön toimitiloihin (1).

 

Aiheesta enemmän:

 

● Katariina Norontaus. 2011. Katutaiteilija kuvaa Turun laivanrakentajia. Turun Sanomat, 10.8.2011; https://www.ts.fi/kulttuuri/246530

 

(1). Connaissance Des Arts (Agathe Hakoun), 19.7.2023; https://www.connaissancedesarts.com/arts-expositions/street-art/paris-une-premiere-oeuvre-de-street-art-rejoint-les-murs-de-lunesco-11184227/

 

 


Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021.

  Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021. Aurajoki, Varvintori. Aurajoessa, Varvintorin kohdalla telakoituna...