sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

Härän merkki. Johan Verkerk. 2011.

 

Härän merkki. Johan Verkerk. 2011. Häränajajanpolku 1, Härkämäki. 

Härkämäen lähiön tunnukseksi on muodostunut Turun kulttuuripääkaupunkivuoden alussa (tammikuun 16. päivänä 2011) paljastettu, Amsterdamissa syntyneen, vuodesta 1965 Turussa asuneen ja Härkämäkiseurassa aktiivisesti toimineen taiteilijan ja somistajan Johan Verkerkin (1939‒2013) valotaideteos Härän merkki.  


Runsaan yhdeksän metrin levyinen ja kuuden metrin korkuinen, Härän tähtikuviota mukaileva teos koostuu 370 valkoisesta ja 505 sinisestä ledvalosta. Teoksen tilasi kaupunginosaseura Härkämäkiseura, joka lahjoitti teoksen Turun kaupungin taidekokoelmiin. Teoksen suunnitelman Verkerk luovutti lähiön komistukseksi korvauksetta.



Taiteilija:

Amsterdamissa, Hollannissa syntynyt taiteilija Johan Verkerk opiskeli mainosalaa, ja jo nuorena hän työskenteli kotimaansa lisäksi ulkomailla, ainakin Saksan Kölnissä sekä Pariisissa. Suomeen hän muutti 1960-luvun alussa. Ensimmäisen työpaikkansa hän sai Helsingin Stockmannin tavaratalon somistamossa. Työn ohella hän täydensi ammattitaitoaan Taideteollisessa oppilaitoksessa.

Turkuun muuttanut Verkerk tunnetaan erityisen hyvin Härkämäen lähiössä, jossa näyttävän Härän merkki -teoksen lisäksi paljastettiin vuonna 2010 Ieskadun liikenteenjakajaan sijoitettu, Verkerkin suunnittelema ympäristötaideteos Häränsilmä.

Verkerk toimi visuaalisella alalla taiteellisen työskentelyn ohella somistajana ja mainossuunnittelijana omassa Johan Verkerk Desing -yrityksessään. Hänen töitään on ollut Turun katukuvassa, muun muassa Konserttitalon ikkunassa vuonna 2006 ollut Planeetat-installaatio. Hän toimi myös opettajana Raision kauppaoppilaitoksessa. Verkerkin teoksia on ollut useissa näyttelyissä Suomen eri kaupungeissa ja muun muassa kuuluisassa Retretin taidekeskuksessa. Hän on suunnitellut myös Kouvolan Tykkimäen huvipuiston terraarion.

Aiheesta enemmän:

● Turun Sanomat (Katariina Norontaus), 16.1.2011; Turun kaupunginosaviikot avattiin härän merkeissä; www.ts.fi/kulttuuri/189222 

● Helsingin Sanomat (Arvo Vatanen ja Peter Starmans), 12.6.2013; Muistokirjoitus. Johan Verkerk; https://www.hs.fi/muistot/art-2000002643980.html

 





Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021.

  Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021. Aurajoki, Varvintori. Aurajoessa, Varvintorin kohdalla telakoituna...