maanantai 22. heinäkuuta 2024

Big Bang Echo. Markus Copper. 2000.

 

Big Bang Echo. Markus Copper. 2000. Yliopistonmäki.

Yliopistonmäellä, Hämeenkadulta nousevien portaiden ylätasanteella hallintorakennuksen ja fysiikan laitosrakennuksen edustalla kohoavan kolmen metrin korkuinen Big Bang Echo -teoksen tarkasteluun tarvitaan sekä näkö- että kuuloaisteja.


Taiteilija Markus Copperin vuonna 2000 paljastettu teos voitti valtion taideteostoimikunnan järjestämän, kuudelle taiteilijalle suunnatun kilpailun nimenomaan tälle paikalle pystytettävästä taideteoksesta.

 

Big Bang Echon tornimainen kiviosa on spektroliittia, johon kiinnitetyt kaiuttimet ovat ruostumatonta terästä. Teoksen keskeinen ydin on lautasantenni, joka vastaanottaa ja muuntaa ääniksi avaruuden sähkömagneettista säteilyä. Tämän säteilyn sanotaan olevan peräisin maailmankaikkeuden suuresta alkuräjähdyksestä (Big Bang) noin 14 miljardin vuoden takaa.


Teos kuuluu valtion taidekokoelmaan.

Taiteilija:

Kuvanveistäjä Markus Copper (vuoteen 1996 Markus Paajanen) (1968–2019) opiskeli Helsingissä (Suomenlinnassa) Taidekoulu Maassa sekä Kuvataideakatemiassa vuosina 1989–1995. Kuvanveiston kandidaatin tutkinnon hän suoritti vuonna 1995.

Helsingissä syntynyt Copper asui ja työskenteli ulkomailla, etenkin Berliinissä ja Tukholmassa vuodesta 2000 lähtien. Taiteilijanimen Copper taiteilija otti, kun tulta käsitelleessä performanssissa kaasupullo räjähti hänen syliinsä ja värjäsi hänen jalkansa kuparinväriseksi.

Copperin usein suurikokoiset, olemuksiltaan aggressiiviset ja jopa väkivaltaiset teokset ovat kiisteltyjä mutta myös arvostettuja. Hänen teoksiaan on useissa tunnetuissa museoissa, ja niitä on ollut näyttelyissä kotimaan lisäksi useissa maissa Euroopassa sekä Yhdysvalloissa.

Markus Copper oli yhteiskunnallisesti aktiivinen, mikä näkyi myös teosten aihevalinnoissa. Aikoinaan ajankohtaisia ja kantaa ottavia olivat esimerkiksi teokset Kursk (2004) ja Estonia (2006). Tunnetuin Copperin suurikokoisista luomuksista, Seitsemän meren arkkienkeli (1998), kuuluu nykytaidemuseo Kiasman kokoelmiin, ja sitä pidetään yhtenä museon rakastetuimmista teoksista.

Markus Copper sai urallaan useita palkintoja ja kunnianosoituksia, muun muassa Ars Fennica- ja Suomi-palkinnot.

Aiheesta enemmän:

Tuomas Multamäki & Iiro Vilja. 2006. Kaikuja avaruudesta kuulee myös Turun Yliopistonmäellä; Turun Sanomat, 8.10.2006; https://www.ts.fi/puheenvuorot/1074152291

Leevi Haapala & Patrick Nyberg (Toimittajat). 2022. Markus Copper: Metallin maku. 239 sivua. Kiasma, Kustannusosakeyhtiö Parvs. ISBN 9789527441220

Wikiwand. Markus Copper; Markus Copper - Wikiwand

  



 

 




Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021.

  Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021. Aurajoki, Varvintori. Aurajoessa, Varvintorin kohdalla telakoituna...