keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Symbiosis. Stefan Lindfors. 2014.

 

Symbiosis. Stefan Lindfors.  2014. Forum Marinum, Aurajokiranta, Läntinen Rantakatu.

Saaristomeren suojelua edistävä, taiteilija Stefan Lindforsin Symbiosis-teos Aurajokirannassa, Forum Marinumin ja Suomen Joutsenen edustan aukiolla kerää varoja lahjoittajilta, jotka saavat nimensä kooltaan 8 x 4.5-metrisen ja 2.5 metrin korkuisen teoksen pintaan kiinnitettäviin metallilaattoihin. Teoksen paljastivat 3.6.2014 Suomen ja Viron silloiset pääministerit, Jyrki Katainen ja Taavi Rõivas.



Hyvin nopeasti hanke keräsi yli 100,000 euroa lahjoitusvaroja yli tuhannelta yksityishenkilöltä, yrityksiltä ja yhteisöltä. Projektin kokonaistavoitteeksi asetettiin 3,500 haponkestävän teräslaatan saaminen teoksen pintaan, mikä toteutuessaan auttaisi Itämeren suojelutyön rahoitusta yli 250,000 eurolla.

 

Lahjoitushanketta hoitaa Saaristomeren Suojelurahasto. Vuosikymmenen kuluessa Symbiosis-rahoitusta saaneita konkreettisia merensuojelu hankkeita on toteutettu jo yli 50.

 

Taiteilija osallistuu henkilökohtaisesti jokaisen uuden lahjoituslaatan kiinnitykseen.

Symbiosis on taiteilija Lindforsin lahja entiselle kotikaupungilleen. Symbiosis-teoksen tavoitteena on taiteilijan kuvauksen mukaan herättää ihmiset yhteistyöhön meren kanssa Saaristomeren suojelutyössä. Yhteistyötä ja yhteistä kokonaisuutta kuvaa sekä teoksen yhteiseloa ja keskinäistä vuorovaikutusta tarkoittava nimi että meriluonnon elementtejä, lintua ja kalaa yhdistelevä ulkonäkö.

 

Taiteilija on sitoutunut Saaristomeri-yhteistyöhön ja Symbiosis-teoksen ylläpitoon osallistumalla henkilökohtaisesti uusimpien lahjoittajien nimilaattojen hitsaukseen teoksen pinnoille. Kymmenessä vuodessa, kesäkuuhun 2024 mennessä, patsas on saanut pinnoilleen, suomuina ja sulkina, jo yli 1,500 lahjoittajan nimilaatat. Hanke on edelleen käynnissä, eli Saaristomeren Suojelurahaston kautta voi yhä tehdä merensuojelulahjoituksen ja saada nimilaattansa Symbiosis-veistokseen.


Symbiosis Aurajokimaisemassa, Suomen Joutsenen kannelta kuvattuna. 

Taiteilija:

 

Stefan Lindfors on vuonna 1962 Maarianhaminassa syntynyt kuvanveistäjä, muotoilija, sisustusarkkitehti ja graafinen suunnittelija. Hän valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1988. Hän on lisäksi toiminut opettajana taidealan korkeakouluissa. Lindfors tunnetaan myös elokuva- ja televisio-ohjaajana ja tv-mainosten tekijänä.


Stefan Lindfors ja Symbiosis.

Turussa on   Symbiosis -teoksen lisäksi useita Stefan Lindforsin suunnittelemia, vuoden 2011 Hej Hylje! -kampanjaan liittyviä, eri taiteilijoiden koristelemia lasikuituteoksia.

 

Aiheesta enemmän:

 

● Turun kaupunki. 2015. Symbiosis sai pysyvän kodin; Symbiosis sai pysyvän kodin | Turku.fi

 

● Centrum Balticum, 20.6.2024; Symbiosis sai 60 uutta laattaa - Saaristomeren Suojelurahasto

 

● Turun Sanomat, 2.3.2020. Saaristomeren tila huolestuttaa – Symbiosis -veistos saa lisää lahjoituslaattoja.; https://www.ts.fi/uutiset/4879144

 

● Saaristomeren Suojelurahasto. Tee Symbiosis-lahjoitus; Saaristomeren Suojelurahasto (suojelemerta.fi) 

 

● Stefan Lindfors, Résumé (CV); Stefan Lindfors Works

 

 




Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021.

  Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021. Aurajoki, Varvintori. Aurajoessa, Varvintorin kohdalla telakoituna...