torstai 18. heinäkuuta 2024

Harmonia. Achim Kühn. 1996.

 

Harmonia. Achim Kühn. 1996. Aurajoki. Läntinen Rantakatu 61 a kohdalla. Vierasvenesatama. 

Turun julkisista taideteoksista kauneimpana monet pitävät myös Valaan pyrstö -nimellä tunnettavaa Harmonia-teosta, joka on sijoitettu Aurajokeen Vierasvenesataman kohdalle, vanhan satamanosturin perustusten päälle. Teoksen muoto kunnioittaa nykyturkulaisten vähän tuntemaa merenkulkuhistoriaa, jossa täkäläiset valaanpyyntialukset lähtivät valtamerille pyyntiin tältä paikalta 1800-luvun puolivälissä.


Harmonia. Aurajoki, Tall Ships Races, 18.7.2024.

Saksalaisen kuvanveistäjä Achim Kühnin vuonna 1996 paljastetun teoksen kohdalla sijaitsi aikoinaan laivanveistämö.



Leveimmillään 7-metrinen pyrstö on koottu 280 käsin taotusta jaloteräslevystä, joiden elektrolyyttisesti käsitelty, kiiltävä pinta hohtaa vaihtelevasti spektrin eri väreissä. Sulan veden aikana teoksen sisäiseen kotelorakenteeseen johdetaan Aurajoen vettä, joka valuu pienten suuttimien kautta takaisin jokeen. Pimeään aikaan teos on valaistu.

Harmonia ja taustalla Fibonacci Sequence 1-55 (Mario Merz, 1994).

Veistos kuuluu osana Pro Cultura -säätiön ympäristötaidehankkeeseen, ja teoksen hankintaa tukivat kaupungin ohella lukuisat yritykset.




Taiteilija:

Vuonna 1942 syntynyt Achim Kühn kouluttautui ja pätevöityi taidesepäksi isänsä yrityksessä, ja myöhemmin hän opiskeli arkkitehtuuria Weimarin Bauhaus-yliopistossa (tutkinto vuonna 1972).

Vuodesta 1967 Achim Kühn on toiminut päätoimisena taiteilijana, ja tähän mennessä hänen teoksiaan on yli 100 saksalaisissa ja monissa ulkomaisissa kokoelmissa, Harmonian kaltaisia, suurikokoisia julkisia metalliveistoksia on kymmenissä kaupungeissa, pääosin Saksassa mutta myös monissa naapurimaissa. Harmoniaa Achim Kühn pitää yhtenä taiteilijauransa tärkeimmistä teoksista.

Vanhempiensa uralinjaa Berliinissä Kühn jatkaa yhdessä puolisonsa kanssa ylläpitämällä pian sata vuotta toiminnassa ollutta (perustettu 1925) Atelier Achim Kühn -toimitilaa (Atelier für Stahl- und Metallgestaltung), jossa taiteilijalla on sekä työskentely- että yleisölle avoin näyttelytila.

Harmonia -teoksen lisäksi Turussa on toinenkin Achim Kühnin julkinen taideteos, Minne mennään Hirvensalossa, Pyhän Henrikin taidekappelin seinustalla.

Aiheesta enemmän:

Turun kaupunki. Achim Kühn: Harmonia;  Achim Kühn: Harmonia | Turku.fi

Wikipedia.de. Achim Kühn; Achim Kühn – Wikipedia

● Achim Kühn. Willkommen; www.achimkuhn.de

 






 






 








 



Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021.

  Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021. Aurajoki, Varvintori. Aurajoessa, Varvintorin kohdalla telakoituna...