sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Tiedon häivä. Maaria Wirkkala. 2003.

 

Tiedon häivä. Maaria Wirkkala. 2003. Tuomiokirkkotori, Rothoviuksenkatu 1, Akatemiatalon edusta.

Turun tuomiokirkon ja historiallisen Akatemiatalon välisellä aukiolla katukiveyksessä erottuu – myös pimeällä ja talven lumipeitteisenä aikana – metallinen, tekstitetty rengas. Tämä teos, nimeltään Tiedon häivä, on kunnianosoitus Turun akateemiselle historialle, Vanhalle akatemiatalolle, Turun Akatemialle ja nykypäivän tieteelle. Katukiveykseen upotetussa, tekstikaiverretussa pronssirenkaassa ovat Turun Akatemian ja sen perillisten nimet ja toimikaudet.



Muistomerkin metallirenkaassa ovat tekstit: * Turun Akatemia – Akademin i Åbo 1640‒1827 * Helsingin yliopisto – Helsingfors Universitet * 1918 Åbo Akademi * 1920 Turun yliopisto * 2003 *. 


Pimeään aikaan teos on valaistu, ja kylmään vuodenaikaan teos pysyy sulana ja näkyvissä lämmityksen ansiosta. Muistomerkki on toteutettu Turun yliopiston, Helsingin yliopiston, Åbo Akademin sekä Turun kaupungin yhteisenä hankkeena.


Taiteilija Maaria Wirkkala sai Tiedon häivä -teoksestaan 2003 Ympäristötaiteen säätiön myöntämän Ympäristötaidekohde-kunniakirjan.



Taiteilija:

Vuonna 1954 syntynyt kuvataiteilija Maaria Wirkkala on elänyt koko ikänsä suomalaisen kulttuurin keskiössä, sillä hänen isänsä oli maailmankuulu muotoilija Tapio Wirkkala ja hänen äitinsä oli maamme tunnetumpiin lukeutunut keramiikkataiteilija Rut Bryk.

Maaria Wirkkala opiskeli Taideteollisen korkeakoulun keramiikkasuunnittelun osastolla vuosina 1973–1977. Ranskassa Ecole des Beaux-Artsin kokeilevassa ateljeessa hän työskenteli ja jatko-opissa vuosina 1981–1982. Taiteilijana erittäin tuotteliaan Maaria Wirkkalan monille töille on ominaista paikkasidonnaisuus, joka on keskeinen elementti myös Turun Tiedon häivä -teoksessa.

Maaria Wirkkala on edustanut Suomea kahdesti Venetsian biennaalissa (vuosina 1995 ja 2007). Valtakunnallisista kunnianosituksista huomattavimpia ovat Wirkkalalle vuonna 1991 myönnetty Ars Fennica -palkinto, Suomi-palkinto vuonna 2002 sekä Pro Finlandia -mitali vuonna 2008.

Aiheesta enemmän:

● Turun kaupunki. Maaria Wirkkala: Tiedon häivä; Maaria Wirkkala: Tiedon häivä | Turku.fi

● Maaria Wirkkala, Ansioluettelo; Curriculum Vitae – Maaria Wirkkala

● MTV Uutiset, 4.2.2004; Tiedon häivä vuoden ympäristötaideteos; https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tiedon-haiva-vuoden-ymparistotaideteos/2032036#gs.c5g9je




 
















Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021.

  Muraali, Museolaiva Sigynin uiva telakka. 11-Linjaa-kollektiivi. 2021. Aurajoki, Varvintori. Aurajoessa, Varvintorin kohdalla telakoituna...