lauantai 27. heinäkuuta 2024

Kerä. Anssi Pulkkinen & Taneli Rautiainen. 2023.

 

Kerä. Anssi Pulkkinen & Taneli Rautiainen. 2023. Runosmäki, Monitoimitalo Riimi, Stoltinkatu/Friskinpolku. 

Turun suurimpiin kuuluvan lähiön Runosmäen uuteen, vuonna 2024 käyttöön saatu monitoimitalo Riimi palvelee tuhansia asukkaita niin kaupungin kasvatus- ja opetustoimen sekä kulttuurin toimialoilla, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän palveluissa ja hyvinvointialue Varhan palvelupisteenä. Turussa yleistyneen niin kutsutun prosenttiperiaatteen mukaisesti (yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään rakennuksen ja sen ympäristön kulttuuristen arvojen kohentamiseen ja ylläpitoon) myös kulttuuriarvot huomioitiin vahvasti monitoimitalon suunnittelussa. Kulttuuripanostukseen hanke sai avustusta Taiteen edistämiskeskuksen (Taike).


Ulkoisena Riimin maamerkkinä toimii pohjoispuolen pääoven edustalle noussut, monimutkaiselle kiemuralle vääntynyttä lipputankoa jäljittelevä Kerä-veistos. Teoksen suunnittelivat kuvanveistäjät Anssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen, joilla on Turussa myös toinen yhteinen teos, Meanderi (pyörätelineillä) vuodelta 2020. 



 Riimi-rakennuksen sisätiloissa on myös paljon uutta taidetta – RunoUS-nimen saaneena kokonaisuutena. jonka suunnittelusta vastasi osuuskunta Canadantuijat.

Kerä paljastettiin Suomen kuvataiteen päivänä ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä, 10.7.2023.


Taiteilijat:

Vuonna 1982 syntynyt kuvanveistäjä ja videotaiteilija Anssi Pulkkinen asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on opiskellut ja valmistunut vuonna 2008 kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Jatko-opintoina hän suorittaa tohtorin tutkintoa. Ulkomailla Pulkkinen on opiskellut taidealaa Walesissa, Swansea Institute of Higher Education -korkeakoulussa sekä Gerrit Rietveld Academiessa Amsterdamissa. Yksityisnäyttelyn hän piti jo vuonna 2004 Helsingissä. Sittemmin Pulkkisen teoksia on ollut kymmenissä koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä (muun muassa Aboa Vetus Ars Novassa 2017–2018). Taiteilijan teoksia on useiden kaupunkien ja yhteisöjen museoiden – mukaan lukien Kansallisgalleria (Kiasma) – kokoelmissa.

Taidealan luottamustehtävissä Anssi Pulkkinen on toiminut mm. Suomen Kuvanveistäjäliiton hallituksessa ja liiton puheenjohtajana 2016–2019 sekä Suomen Taiteilijaseuran hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana.

Vuonna 1983 syntynyt kuvataiteilija Taneli Rautiainen asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän opiskeli ja valmistui Kuvataideakatemiassa kuvataiteen maisteriksi vuonna 2008. Ensimmäisen oman näyttelyn hän piti Kuvataideakatemian galleriassa vuonna 2009. Ominaista Rautiaisen teoksille on tilan, valon ja äänen ominaisuuksien kuvaaminen, usein mielikuvituksellisin ja odottamattomin ratkaisuin. Tunnetuimpia Taneli Rautiaisen teoksia ovat suurikokoiset, julkiset installaatiot.

Rautiaisen teoksia on useiden suomalaisten kaupunkien ja yhteisöjen kokoelmissa, muun muassa Kansallisgalleriassa (Kiasma). Hänen teoksiaan on ollut kymmenissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Julkisia tilausteoksia Rautiaisella on kahden Turun veistoksen ohella muun muassa Salossa (Taidemuseo Veturitallin tornissa olevan Salo Kello), Helsingissä, Espoossa, Porvoossa ja Juukassa.

Anssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen ovat toteuttaneet useita yhteisiä julkisia teoksia, Turun Meanderin ja Kerän ohella muun muassa Helsingin Uuteen lastensairaalaan (2018)

Aiheesta enemmän:

● Turun kaupunki, 11.7.2023. Runosmäen monitoimitalo Riimi sai maamerkkinsä. Runosmäen monitoimitalo Riimi sai maamerkkinsä | Turku.fi

● YLE Uutiset (Ari Welling), 11.7.2023; Kerälle taipunut lipputanko on Runosmäen uuden monitoimitalo Riimin maamerkki | Varsinais-Suomi | Yle

● Kuvataiteilijamatrikkeli. Anssi Pulkkinen; https://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/pulkkinen-anssi

● Taneli Rautiainen; https://tanelirautiainen.blogspot.com/p/cv.html

● Taneli Rautiainen (teoksia); https://www.tanelirautiainen.fi/about

 

 






 


Muraali, Lemminkäisenkatu 9. Jukka Hakanen & Osmo. 2016.

Muraali, Lemminkäisenkatu 9 . Jukka Hakanen & Osmo. 2016.  Lemminkäisenkatu 9, Kupittaa. Kupittaan alueella, urheiluhallin parkkipaikan ...