lauantai 7. syyskuuta 2024

Muraali, Lemminkäisenkatu 9. Jukka Hakanen & Osmo. 2016.

Muraali, Lemminkäisenkatu 9. Jukka Hakanen & Osmo. 2016.  Lemminkäisenkatu 9, Kupittaa.


Kupittaan alueella, urheiluhallin parkkipaikan ja uusien kerrostalojen naapurissa sijaitsevan pysäköintirakennuksen seinässä kuvataan monipuolisia liikunnallisia toimintoja. Suuressa muraalissa ovat mukana alueen ja Kupittaanpuiston keskeiset nykyiset ja menneet toiminnot – historiallinen Pyhän Henrikin kaivon paviljonki, vanha ravirata, urheilukentät ja lintulammikko. Seinämaalaus, jonka toteuttivat kuvataiteilija Jukka Hakanen ja taiteilijanimimerkki Osmo, tilattiin osana Turun nuorisotyön 70-vuotisjuhlavuotta.






Teemavuoden tavoitteena oli nostaa julkisuuteen turkulaisia nuoria ja kaupungin nuorisotyötä. Hankkeessa toteutettiin suurikokoiset, värikkäät seinämaalaukset Lemminkäisenkadun lisäksi Pansiossa (Laivateollisuudenkadulla kahdessa kerrostalossa), Kaskenkadulla (Työväenopiston parkkialue), Luostarinladulla sekä Ursininkadulla. Maalaukset toteutettiin Turun kaupungin kaunistamisrahaston kustannuksella.




Taiteilijat:

 

Jukka Hakanen on turkulainen kuvataiteilija ja muotoilija, joka on valmistunut vuonna 2015 taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta sekä kalustemuotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2011. Monipuolinen taiteilija tunnetaan tätä nykyä parhaiten julkisista, suurikokoisista seinämaalauksistaan, joita on valmistunut kymmeniä eri puolille Suomea. Katutaiteen parissa Jukka Hakanen on toiminut ja kunnostautunut jo yli 20 vuoden ajan.

 

Vuonna 2012 Jukka Hakanen perusti yrityksen, jonka kautta hän on tehnyt paljon yhteistyötä niin yksityisten kuin yhteisöjen, yritysten ja kaupunkien ja kuntien kanssa. Teoksia suunnitellessaan Hakanen ottaa huomioon kohdealueen ympäristön ja sovittaa aiheen käsittelyn paikan tai tapahtumien historiaan, arkkitehtuuriin tai ihmisiin. Hakasen muraalien tyyli on tunnistettavissa esimerkiksi usein toistuvista eläinhahmoistaan, joista varsinkin kettu ja pikkulinnut ovat yhtä varmasti tekijäänsä liitettävissä kuin brittitaiteilija Banksyn teoksissa usein esiintyvät rotat.

 

Turussa on Lemminkäisenkadun muraalin lisäksi Jukka Hakasen (osin yhdessä muiden taiteilijoiden kanssa) suuria seinämaalauksia: Biodiversiteetti (Turku Science Park, Kupittaa; Laivateollisuudenkatu 26 Pansiossa; Ratapihankadun muraali; Jokikadun muraali (1); Pino-muraali Luostarinkadulla (2);  Lakupiippu-muraali Kärsämäessä Leaf-Center -kiinteistön seinässä (3).

 

Taiteilijanimimerkki Osmo, Osmo Inferno, on ”yli kolmekymppinen”, turkulainen taiteilija, joka on ollut aktiivinen katutaiteilijana ja graffitien maalaajana vuodesta 1997.

 

Osmolle ominaisena piirteenä mainitaan työskentely inspiroiden. Tiettyyn paikkaan sovitetut teokset taiteilija maalaa ilman tarkkoja ennakkosuunnitelmia, vapain käsin. Osmo tunnetaan suurten muraalikokonaisuuksien maalaajana, joka työskentelee usein yhteistyössä toisten katutaiteilijoiden kanssa. Hän on aktiivinen myös erilaisten tapahtumien ja tempausten esiintyjänä.

 

Turussa Osmon teoksia on Lemminkäisenkadun seinämaalauksen lisäksi mukana ainakin kaksi: Työväenopiston (Kaskenkatu 5) viereisen seinämän Osmo was here -muraali sekä Pansion Laivateollisuuskadun Metsä-aiheinen, kahden kerrostalon seiniä koristava muraali (yhteistyössä Jukka Hakanen ja Level 11-kollektiivi).


Aiheesta enemmän:


● Turun kaupunki. 2016. Turku saa viisi uutta suurta seinämaalausta; Turku saa viisi uutta suurta seinämaalausta | Turku.fi

 

Jukka Hakanen, teoksia, verkkosivusto; Jukka Hakanen

 

Katso myös:

 

(1). Taidetta Turussa, 30.6.2024; Muraali, Jokikatu. Jukka Hakanen. 2018; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/06/muraali-jokikatu-jukka-hakanen-2018.html 

(2). Taidetta Turussa, 29.7.2024. Pino. Jukka Hakanen. 2016; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/07/pino-jukka-hakanen-2016.html 

● (3). Taidetta Turussa, 17.8.2024. Lakupiippu. Jukka Hakanen. 2013; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/08/lakupiippu-jukka-hakanen-2013.html 


 

Kupliva Kulma. Miika Karttunen. 2021.

  Kupliva Kulma  ~  H2O.  Miika Karttunen. 2021. Asunto-osakeyhtiö Turun Martinkulma, Martinkatu 7. Harva Martinkatua Myllytunneliin autoile...