tiistai 10. syyskuuta 2024

Turun sotaveteraanien muistomerkki. Aarne Ehojoki. 1992.

Turun sotaveteraanien muistomerkki. Aarne Ehojoki. 1992. Samppalinnanmäki.

Suomen itsenäisyyden 75-juhlavuoden kunniaksi Samppalinnanmäelle lokakuussa 1992 pystytetty Turun sotaveteraanien muistomerkki kunnioittaa kaikkia sodissa  palvelleita turkulaisia.

Harmaasta graniitista veistetyn, nelikulmaisen muistomerkin suunnitteli arkkitehti, itsekin sotaveteraani Aarne Ehojoki.  Muistomerkin pystytti Turun Sotaveteraanit ry.  


Nelimetrisen, harvinaisella nelihaaraisella jalustalla seisovan pylvään kunkin sivun yläreunassa on kestävyyttä ja voimaa symboloiva ja rintamasotilaiden tunnuslausetta Veljeä ei jätetä kuvaava pronssinen tammenlehvä. Muistomerkin yhdellä sivulla on lause: Pro Patria 19391945 (Isänmaan puolesta 19391945).

Muistomerkki kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan. 



Taiteilija:

Aarne Ehojoki (Huugo Aarne Eliel Ehojoki; 1913–1998) oli tunnettu arkkitehti, joka syntyi Helsingissä mutta asui ja työskenteli pääasiassa Turussa.  Opiskeluaikanaan Ehojoki työskenteli maineikkaan Aarne Ervin arkkitehtitoimistossa, ja valmistuttuaan hän siirtyi vuonna 1947 Turun apulaiskaupunginarkkitehdiksi. Vuonna 1954 Ehojoki perusti oman arkkitehtitoimistonsa Turkuun.

Ehojoki tunnetaan parhaiten julkisista rakennuksista, joista huomattavimpia ovat Turun yliopiston Juslenia- ja Fennicum -laitosrakennukset, Kauppakorkeakoulun rakennus sekä monet Turun (ja muunkin Suomen) koulut. Turussa on kymmenittäin Aarne Ehojoen suunnittelemia asuinrakennuksia. Monet hänen suunnittelemistaan rakennuksista ovat kokonaan tai osin suojeltuja.

Aarne Ehojoelle myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1978. 

Turun sotaveteraanien muistomerkin ohella muita Aarne Ehojoen suunnittelemia sota- ja sotilasmuistomerkkejä Turussa ovat marsalkka Mannerheimin rintakuvamuistomerkille johtavien portaiden, jalustan ja Veikko Leppäsen suunnitteleman veistoksen kokonaissuunnitelma Mannerheiminpuistossa Puutarhakadulla (1); Turun ilmapuolustuksen muistomerkki Vartiovuorenmäellä; sekä Postitalon pommitusten muistolaatta Eerikinkadulla.

Aiheesta enemmän:

● Huttunen, Pertti & Paavola, Matti J. (2011). Suomen Turun sotilas- ja sotamuistomerkkejä. Turun Sotaveteraanit ry. ISBN: 978-952-92-8829-8  

● Antikainen, Jimi (2012). Turun lähiöiden suunnittelijat ja arkkitehtoniset erityispiirteet. Turun Turun kaupunki, Ympäristö- ja kaavoitusvirasto, Yleiskaavatoimisto; https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files/turun_lahioiden_suunnittelijat_ja_arkkitehtoniset_erityispiirteet.pdf 

Katso myös:

(1). Taidetta Turussa, 15.7.2024. Marsalkka C.G.E. Mannerheimin muistomerkki. Veikko Leppänen & Aarne Ehojoki. 1994; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/07/marsalkka-cge-mannerheimin-muistomerkki.html




 

Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...