tiistai 3. syyskuuta 2024

Heikki Nurmio, jääkärieversti. Kalervo Kallio. 1962.

 

Heikki Nurmio, jääkärieversti. Kalervo Kallio. 1962. Vartiovuorenmäki, Kaskenkatu 4. 

 Vartiovuorella, Kaskenkadulta kohti tähtitornia johtavan Mustainveljestenkujan varrella erottuu ylväänä punagraniittisen jalustan huipulla sotilaan muotokuva. Rintakuvan henkilö on raisiolainen sotahistorioitsija, kirjailija ja jääkärieversti Heikki Nurmio (18871947).  Henkilönä Nurmio ei ole yhtä tunnettu kuin hänen ansionsa. Nurmio tunnetaan erityisesti Jean Sibeliuksen säveltämän Jääkärimarssin sanoittajana. Osa sanoituksesta on ikuistettuna muistomerkin jalustaan. Vuonna 1962 pystytetyn patsaan suunnitteli ja toteutti kuvanveistäjä Kalervo Kallio. 



Heikki Nurmio syntyi Keski-Suomessa Pihlajavedellä, mutta lapsuutensa ja nuoruusvuotensa hän asui Raisiossa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Turun Suomalaisesta Reaalilyseosta vuonna 1906. Opiskelemaan Nurmio lähti Helsinkiin, jossa hän suoritti filosofian kandidaatin tutkinnon vuonna 1911, kasvatusopin tutkinnon vuonna 1912 sekä maisterin tutkinnon vuonna 1915.  Opettajan pätevyyden hän hankki auskultoimalla ja antamalla opettajanäytteet Helsingin normaalilyseossa.

Opintojen jälkeen ja ennen sotilasuraa Heikki Nurmio toimi maantiedon, historian ja suomen kielen opettajana Turussa, Raumalla ja Parikkalassa.

Turkuun Nurmio liittyy läheisesti julkaistuaan vuosina 19231929 salanimellä Aarne Mustasalo kolme Turussa koulua käyneiden Jokikylän poikien elämästä ja seikkailuista kertovaa nuortenkirjaa.  

Yliopistollisten tutkinto-opintojen ja opettajakoulutuksen välillä Heikki Nurmion sotilasuraan kuului lähtö vapaaehtoisena jääkäriksi Saksaan, ja tällä matkalla hän osallistui taisteluihin ensimmäisessä maailmansodassa Saksan itärintamalla. Suomen sisällissodassa Nurmio osallistui taisteluihin valkoisten jääkärirykmentissä.

Sotilasuraan voidaan laskea myös Nurmion laaja alan kirjallinen tuotanto, johon kuuluu lukuisia asiantuntija-artikkeleita sekä laajat erillisteokset Suomalainen sotilaskäsikirja sekä Suomen jääkärien Elämäkerrasto.



Taiteilija:

Muistomerkin toteuttanut kuvanveistäjä Kalervo Kallio (19091969) oli kansainvälisesti kuuluisa taiteilija, jonka töitä on laajalti ulkomailla – Yhdysvalloissa, Afrikassa ja eri Euroopan maissa. Erittäin tuottelias kuvanveistäjä teki uransa aikana yli 400 veistosta. Hänen tunnetuin työnsä on varmasti hänen oman isänsä, Presidentti Kyösti Kallion muistomerkki Helsingissä.

Ammatillista uraansa Kallio aloitti suorittamalla Maamiesopiston Mustialassa. Taiteista kiinnostunut nuorimies aloitti kuvanveiston puhtaasti harrastuksena, mutta hän pääsi kuvanveistäjä Alpo Sailon oppiin. Työssä kuvanveiston perusteet oppinut Kallio pääsi vuonna 1935 opiskelemaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskouluun. Ensimmäisen kerran Kalervo Kallio sai töitään julkisuuteen vuonna 1937 Suomen Taiteilijain näyttelyssä, ja jo seuraavana vuonna hän sai toisen palkinnon Elias Lönnrotin patsaan suunnittelukilpailussa.

Useiden henkilöpatsaiden ohella Kalervo Kallio on tunnettu sankaripatsaista, joita on ainakin 16 paikkakunnalla.

Aiheesta enemmän:

● Turun kaupunki: Kalervo Kallio: Heikki Nurmio; Kalervo Kallio: Heikki Nurmio | Turku.fi 

● Huttunen, Pertti & Paavola Matti J. (2011). Suomen Turun sotilas- ja sotamuistomerkkejä. Turun Sotaveteraanit ry. ISBN: 978-952-92-8829-8  

● Nivalaseura. Kallio Niilo Kalervo; https://www.nivalaseura.fi/henkilogalleria/kallio-niilo-kalervo/


Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...