torstai 5. joulukuuta 2024

Eric Borgström, muistoreliefi. Jarkko Roth. 1991.

 

Eric Borgström, muistoreliefi.  Jarkko Roth. 1991. Aninkaistenkatu 7, Aninkaisten ammattioppilaitoksen seinässä.

 Sotien jälkeen yleistyneen suomalaisten ja ulkomaisten kaupunkien ystävyys- ja kummitoiminnan myötä Turku solmi läheiset suhteet Ruotsin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Göteborgiin. Ruotsi ja Suomi olivat koko maailmassa edelläkävijöitä kaupunkien välisen ystävyys- ja avustustoiminnan kehittäjänä. Turku sai jo talvisodan aikana merkittävää taloudellista ja henkistä apua Göteborgilta, joka oli Ruotsissa eritysien aktiivinen kummikuntatoiminnan käynnistäjänä.

Virallisesti Göteborg nimitettiin Turun ystävyyskaupungiksi vuonna 1946.

Eric Blombergin muistoreliefi Ammattioppilaitoksen seinässä. Taustalla Konserttitalo, ja keskellä Viljo Mäkisen veistos Hitsaajat. 

Göteborgissa Turku-apu henkilöityi Eric Borgströmiin, joka toimi kotikaupungissaan avustusten keräämisen ja jakelun koordinoinnista vastanneen Turku-komitean sihteerinä.

Göteborgista saadun taloudellisen avun näkyvin tulos on Turun konserttitalo. Arkkitehti Risto-Veikko Liukkosen suunnittelema konserttitalo oli lajissaan maamme ensimmäinen. Kummikuntatoiminnan suurta merkitystä Turku kunnioitti lahjoittamalla Göteborgille Wäinö Aaltosen Kun ystävyyssuhteet solmitaan -ratsastaja-aiheisen patsaan, jonka ensimmäinen valos pystytettiin konserttitalon edustalla Puutorin laidalle vuonna 1955 (1).

Turun ja Göteborgin ystävyyden kolme ilmentymää: Keskellä Wäinö Aaltosen Kun ystävyyssuhteet solmitaan -veistos, vasemmalla Konserttitalo ja oikealla Ammattioppilaitos,

Ruotsista saatu apu oli ratkaiseva myös Aninkaisten ammattioppilaitoksen perustamisessa. Niin arkkitehti Liukkosen suunnitteleman rakennuksen kuin ammattikoulun tarvitsemien koneiden ja laitteiden hankinnassa Göteborg-apu oli ratkaisevan tärkeä. Siksi Eric Borgsrömin muistoreliefi sijoituspaikaksi valikoitui luonnollisesti koulurakennuksen julkisivu. Turun kaupungin teetättämän ja lokakuussa 1991 paljastetun reliefin suunnitteli kuvanveistäjä Jarkko Roth. Muistolaatassa on teksti: Turun ystävälle. Turun kaupunki.

Taiteilija:

 

Vehmaalainen, vuonna 1943 syntynyt kuvanveistäjä ja mitalitaiteilija Jarkko Roth opiskeli taidealaa Turun piirustuskoulussa.

 

Varsinais-Suomessa Jarkko Rothin julkisia teoksia ovat Suojattu kasvu -veistos Turussa Aurajokirannassa, Läntisellä Pitkäkadulla (2) sekä Salossa kirjaston pihalla sijaitseva Tiedon voima -teos sekä Fjalar Nordellin muistomerkki, Raision tehtaiden pihalla oleva Ohjattu kasvu -teos sekä Mynämäen hautausmaalla sijaitseva Antti Lizeliuksen muistopatsas.

 

Uusin ja paljon julkisuutta saanut Jarkko Rothin teos on huhtikuussa 2024 Lokalahden kirkon edustalle keväällä 2024 pystytetty kansanedustaja Ilkka Kanervan muistomerkki.


Aiheesta enemmän:

 

● Aamuset (Heikki Möttönen), 26.4.2020. Nostalginen Turku: Eric Borgström oli Turun ja Göteborgin linkki; https://aamuset.fi/artikkeli/4934758


Katso myös:

 

● (1). Taidetta Turussa, 3.11.2024. Kun ystävyyssuhteet solmitaan. Wäinö Aaltonen. (1948–1952) 1955; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/11/kun-ystavyyssuhteet-solmitaan-waino.html 

● (2). Taidetta Turussa, 19.7.2024. Suojattu kasvu. Jarkko Roth. (1983) 1985; https://taidettaturussa.blogspot.com/2024/07/suojattu-kasvu-jarkko-roth-1983-1985.html


Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...