perjantai 6. joulukuuta 2024

Turun hautausmaan sankarihautojen yhteinen muistomerkki. Erik Bryggman ja Jussi Vikainen. 1953.

 

Turun hautausmaan sankarihautojen yhteinen muistomerkki. Erik Bryggman ja Jussi Vikainen. 1953.  Turun hautausmaa. 

Turun hautausmaalle on haudattu 902 talvi- ja jatkosodissa kaatunutta sankarivainajaa. Kullakin haudalla on punagraniittinen laatta, jossa ovat vainajan etu- ja sukunimi, syntymäaika sekä kaatumispäivä tai kuolinpäivä.




Muistomerkkikokonaisuuden suunnitteli arkkitehti Erik Bryggman vuonna 1949. Sankarihautojen muistomerkin patsaan sekä kokonaisuuta täydentävän kuuden metrin korkuisen kupariristin suunnitteli turkulainen kuvanveistäjä Jussi Vikainen.


Noin kahden metrin korkuisen, mustasta, kiillotetusta graniitista tehdyn muistopatsaan etusivulla on alaspäin katseensa suuntaava naishahmo sekä suomeksi ja ruotsiksi tekstit: Rakkaus ei koskaan häviä. Kärleken förgår aldrig sekä Pro Patria 19391944.

Turun evankelis-luterilaisen seurakunnan hankkima muistomerkki paljastettiin kesäkuussa 1953.

Taiteilija:

Vehmaalla syntynyt kuvanveistäjä Jussi Vikainen (virallinen koko nimi Johan Vieno Vikainen; 1907‒1992) tunnetaan monista sotamuistomerkeistä ja sankarivainajien muistomerkeistä, joita on Lounais-Suomessa kaikkiaan 20. Vikainen oli itsekin mukana sodassa, Jalkaväkirykmentti 13 mukana. Monissa teoksissaan Vikainen käytti kotiseutunsa Vehmaan punaista graniittia.

Vikainen opiskeli Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, josta hän valmistui vuonna 1927. Myöhemmin hän oli kuvanveistäjien Aarne Aaltosen ja Yrjö Liipolan oppilaana. Sotien jälkeen Vikainen toimi Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulun opettajana vuosina 1952‒1954.

Jussi Vikaiselle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1966, ja professorin arvonimen taiteilija sai vuonna 1980.

Sankarihautojen muistomerkin lisäksi Jussi Vikaisen julkisia teoksia Turussa ovat: Menneet sukupolvet Turun vanhalla hautausmaalla; Sadetyttö ja makeisputto Leaf-Centerin tehdasalueella Kärsämäessä; Maan antimet -reliefi Pansiossa; Sankarihautojen muistomerkki Pyhän Katariinan kirkon edustalla; Turun Suomalaisen Säästöpankin talon reliefi Kauppiaskadulla; Summan taistelun muistomerkki Kupittaanpuistossa; Hiekkakivireliefit Turun hautausmaan Ylösnousemuskappelissa.

Aiheesta enemmän:

● Huttunen, Pertti & Paavola Matti J. (2011). Suomen Turun sotilas- ja sotamuistomerkkejä. Turun Sotaveteraanit ry. ISBN: 978-952-92-8829-8  

 ● Jussi Vikainen, Ansioluettelo; Vikainen, Jussi | Kuvataiteilijamatrikkeli – Suomen Taiteilijaseura


Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979.

  Kupittaan lähteen & Pyhän Henrikin tien muistomerkki. Olli Kestilä ja Timo Turjas. 1979. Kupittaaanpuisto.   Kupittaan lähde tunneta...